Heeft de pandemie invloed op onze dromen?

Heeft de pandemie invloed op onze dromen?

"Vintage Postcard ~ Little Girl Sleeping" by chicks57 is licensed under CC BY-NC 2.0

UTRECHT- Heb je de afgelopen maanden gedroomd dat je werd achtervolgd, iemand het met je uitmaakte, dat je naakt èn te laat op je werk verscheen of je een oncontroleerbare auto moest besturen? Mensen hebben de indruk meer en intenser te dromen tijdens de pandemie. Op sociale media schrijven mensen over dat hun bizarre dromen in deze tijd. Er wordt wereldwijd gesproken over heuse coronavirus-dromen. Droomdeskundige Lia Timmer denkt, samen met meer experts, dat het zeker invloed heeft.

Eerst een kleine opfrisser over hoe dromen ook alweer werken: als je slaapt zijn er verschillende fasen die je doormaakt. Te beginnen met de inslaapfase, een nog bewuste fase waar mensen zweven tussen waken en slapen. De tweede fase is een fase waar je steeds dieper in slaap dommelt. Vanaf de derde fase ademen we dieper en daalt het hartritme, dan ontspannen de spieren zich. De vierde fase zorgt voor lichamelijke rust en recuperatie, dit is het herstellen van lichamelijke inspanning. Deze laatste fase wordt ook wel de REM-slaap genoemd. Deze fase duurt het langst, je bloeddruk gaat stijgen en je gaat dromen. Maar waarom ervaart men dan dat ze in tijden van corona intenser dromen?

Tijdens je dromen ga je dingen met elkaar verbinden. “Als je kijkt naar wat er nu al anderhalf jaar gaande is tijdens de pandemie, zie je dat er wekelijks en soms dagelijks heel veel verandering is. Dat doet wat met je”, aldus Timmer. Zo kunnen we in coronatijd ook dromen over angsten die je overdag probeert weg te drukken. “Het zijn collectieve veranderingen. Je kunt de krant niet openslaan of de televisie aanzetten, of je wordt al geconfronteerd met corona. Het is overal. Mensen zijn bang en dat doet wat met onze dromen”, zegt Timmer.

Een Britse droomexpert Theresa Cheung zegt dat we onze dromen kunnen zien als onze interne therapeut, daarbij helpt het ons om het leven te verwerken en te begrijpen. Er is rondom de coronacrisis veel onzekerheid waar emoties bij komen kijken, zo kan het zijn dat je dromen meer tot leven komen. Het heeft er ook mee te maken dat men hun dromen beter herinnert, omdat je niet zoveel meemaakt op een dag. Als je overdag veel dingen meemaakt die opvallen of iets voor je betekenen, worden dat automatisch markeringen voor je brein. Wanneer je minder beleeft op een dag, en dus minder ervaringen opdoet, kunnen de dromen je sneller opvallen.

Een andere reden kan zijn dat je natuurlijker wakker wordt. Normaal gesproken is het zo dat je droom het langst duurt in de ochtend. Nu de wekker over het algemeen wat later staat, omdat je bijvoorbeeld niet naar je werk gaat, word je natuurlijker en meer uit jezelf wakker. Dan kun je die droom onthouden omdat je al wakker aan het worden bent, dat is anders dan abrupt wakker worden door de wekker.

Kortom, het is volgens Lia Timmer is het heel vanzelfsprekend dat er intenser gedroomd wordt. “Ga de straat maar op, de feiten liegen er niet om.” De veranderingen en angsten van overdag, hebben dus invloed op je dromen. “Ik merk in mijn groepen die ik trainingen geef over dromen, dat de nachtmerries linken aan wat ze overdag overkomen. Ik zou wel eens een droom van iemand op de werkvloer willen horen, iemand die werkt op de intensive care of van minister de Jonge.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *