“Het is onzin dat vrouwen hier beter in zijn”

“Het is onzin dat vrouwen hier beter in zijn”

De vrouw doet het huishouden, de man werkt. Deze traditionele rolverdeling is nog steeds merkbaar in Nederland. En dat terwijl de man en vrouw deze verdeling graag anders zouden willen zien, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tim Gouw, thuisblijfvader, verbreekt het taboe dat rust op de traditionele rolverdeling.

De netto arbeidsparticipatie van man en vrouw, tot 45 jaar, zonder kinderen verschilt relatief weinig. Hoewel de vrouw minder werkt, is zij wel economisch zelfstandiger dan de man. Zodra een man en vrouw samenwonen en geen kinderen hebben, blijkt daar al verandering in te komen. Het verschil in het aantal werkende uren tussen man en vrouw wordt dan al groter. “De vader neemt meer tijd voor werk, de moeder neemt dan meer zorgtaken op zich”, aldus Tim. Bij de komst van een kind verandert vooral de economische positie van de vrouw. Ruim 39% van de vrouwen die een kind heeft, gaat minder werken en 5% van de moeders stopt met werken. Voor mannen heeft het krijgen van een kind minder grote gevolgen. Zo’n 9 op de 10 mannen blijft evenveel werken en 4 op de 10 vindt dat de zorg voor kinderen eerlijk verdeeld moet worden onder de ouders. In de praktijk is de verdeling traditioneler dan ouders zouden willen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Tim Gouw doorbreekt deze traditionele rolverdeling. “Het is onzin dat vrouwen beter zouden zijn in het verzorgen van de kinderen en het huishouden”, aldus Tim. Volgens hem kunnen mannen dit net zo goed, maar moeten ze het wel doen. Om het taboe op deze traditionele rolverdeling te doorbreken heeft Tim hier het boek ‘De Thuisblijfvader’ over geschreven en besteedt hij aandacht aan dit onderwerp in zijn podcast ‘Papa moet het doen’.

Tim was te gast in onze podcast over het taboe op de man-vrouw verhouding in de Nederlandse samenleving. Beluister de podcast hieronder.

Over de auteur

Guusje van der Maat

Mijn naam is Guusje van der Maat (2005) en ik studeer aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een brede interesse, maar ben voornamelijk geïnteresseerd in sport, muziek en maatschappelijke problemen. Met mijn brede interesse hoop ik de leukste en pakkendste nieuwtjes van Woerden naar buiten te brengen.