Zijn de Olympische Spelen onvriendelijk voor paarden? 

Zijn de Olympische Spelen onvriendelijk voor paarden? 

UTRECHT – Na een jaar uitstel, gingen de Olympische Zomerspelen eindelijk weer van start. Duizenden sporters vlogen naar Tokio om daar dé wedstrijd van hun dromen te beleven. Zo ook tien Nederlandse combinaties uit de paardensport, die verschillende disciplines uitoefenen, deden mee. Om in Tokio te komen, moesten de paarden acht dagen in isolatie in Aken, waarna de paarden een vliegreis van negentien uur ondergingen vanaf Luik. Volgens de ruiters en organisaties is deze reis een ware businessclass voor de dieren. Echter heeft Sarah Pesie, dierenwetenschapper bij Dier en Recht en onderdeel van de Dierencoalitie, haar vraagtekens bij dit spektakel. Zo doet ze de volgende uitspraak: “de Olympische Spelen zijn voor paarden erg dieronvriendelijk”.  

De standpunten van Sarah Pesie 

Het artikel van Pesie verscheen 22 juli op de website van Dier en Recht en een dag later op ANP Pers Support. Volgens haar zijn de wedstrijdambities groter dan de liefde voor het dier. In het artikel belicht ze beide kanten van het verhaal. Zo bespreekt ze de, volgens haar grote nadelen, maar ook de standpunten van de tegenovergestelde partij.  

Haar kant van het verhaal komt zeker niet uit het niets. Ze bespreekt drie punten van kritiek in haar artikel: ze begint bij de vlucht, die volgens haar heel stressvol is voor de paarden. Opstijgen, landen, de herrie in het vliegtuig en eventuele turbulentie kunnen zoveel stress veroorzaken dat sommige paarden zelfs koorts krijgen. Voor deze vlucht komen de paarden acht dagen in quarantaine, om verspreiding van eventuele ziektes te voorkomen. Omdat het kuddedieren zijn, krijgen de paarden volgens Pesie ook veel stress, omdat ze geen contact hebben met hun mededier. Als laatste heeft ze het over de hoge temperaturen in Japan. De paarden staan in stallen met airconditioning, maar moeten wel in hoge temperaturen, met hoge fysieke inspanning presteren. Al deze punten moeten volgens Pesie erg slecht zijn voor het welzijn van het paard, wat tijdens deze grote wedstrijd vergeten wordt door de wedstrijdambities.  

In het artikel bespreekt ze ook wat de betrokken organisaties en ruiters doen om het voor de paarden zo comfortabel mogelijk te maken. Ze heeft het over infusen die worden ingediend voor extra vocht, speciale voeding voor de hitte, therapie voor spieren en gewrichten en inspuitingen om pijn in gewrichten te verminderen. Volgens Pesie is dit toch niet genoeg: “de dieren ondergaan allerlei ingrijpende behandeling om het leed te verzachten dat mensen hun paard zelf aandoen.” 

De standpunten van overige betrokkenen  

Volgens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) wordt er meer gedaan voor de paarden dan Pesie benoemt. Volgens hen zijn de paarden het hele jaar door intensief gemonitord, waarna data is verzameld om te zien hoe de paarden met warmte omgaan. De wedstrijden vinden in de ochtend en avond plaats en er wordt veel gebruik gemaakt van het koelen van de paarden, voor en na inspanning. Zoals Pesie wel al noemde in haar artikel, zijn de stallen en trainingsbanen voorzien van airconditioning.  

Wat vinden experts? 

Dr. van Dierendock is klinisch diergedragstherapeut en dierwelzijnsspecialist bij de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. Zij begrijpt waar de zorgen van Pesie vandaan komen: “dit is zo’n circus, waar de paarden niet aan gewend zijn, dat je voornamelijk stress niet kan voorkomen. Hoe vaak de paarden ook op lange reizen gaan in vrachtwagens of trailers, het is niet te vergelijken met een negentien uur durende vlucht. Om daarbij nog niet te beginnen over alle hectiek rondom de wedstrijd zelf.” Dierendock ziet elke dag paarden met gezondheidsproblemen veroorzaakt door stress: “stress is, net zoals bij mensen, slecht voor de gezondheid van een paard. Het is een aanslag op het immuunsysteem, wat kan zorgen voor bijvoorbeeld maagzweren.” 

Conclusie 

De Olympische Spelen blijken dus zeker impact te hebben op het welzijn van de paarden. Ze komen niet onder de stress uit en moeten hard werken om de beste prestaties te leveren, wat kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Toch doen de ruiters en betrokken organisaties er zoveel mogelijk aan om het zo comfortabel mogelijk te maken voor de paarden. Dat de Spelen niet optimaal diervriendelijk zijn voor de paarden kun je wel zeggen. De paarden worden bewust meegenomen en bereden op de grote wedstrijd. Natuurlijk moet iedereen wel eens lijden om grote doelen te behalen, maar de paarden hebben hier zelf weinig over te zeggen. Het is dus een grote afweging tussen wedstrijdambitie en het perfecte welzijn van een paard.  

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.