‘Willem Engel kiest zijn woorden zeer zorgvuldig.’

‘Willem Engel kiest zijn woorden zeer zorgvuldig.’

Beeld: Pexels

TILBURG – Meer dan 22.500 mensen hebben collectief aangifte gedaan tegen Willem Engel, voorman van VirusWaarheid. Norbert Dikkeboom uit Harderwijk is klaar met de kritiek die Engel heeft op het coronabeleid en is hierom een site waarop men aangifte kon doen gestart. Dikkeboom beschuldigt de dansleraar van opruiing, verspreiden van medisch desinformatie, oplichting en uitingen met terroristisch oogmerk. Is dat wel zo? Piet Hein Hillen, advocaat bij Berte Advocaten in Tilburg en gespecialiseerd in strafrecht, vreemdelingenrecht en asielrecht legt het uit. 

“Voor wat betreft het angst aanjagen van de bevolking, wat te kwalificeren valt als een misdrijf met een terroristisch oogmerk zie ik te weinig bewijs om tot een succesvolle vervolging over te gaan.” Zegt Hillen.  

Bewijsstukken Dikkeboom

Op de site van Dikkeboom: https://stopwillemengel.nl is aan de hand van een rapport van de NCTV over een eventueel zorgelijk klimaat tijdens de pandemie, gekeken of Engel en VirusWaarheid meewerken aan dit zorgelijke klimaat. Dikkeboom komt bij de aanklacht ook met verschillende bewijsstukken om zijn aanklacht met betrekking tot het voeren van een misdrijf met een terroristisch oogmerk te versterken. Zoals het Twitter-bericht via Willem Engel zijn account hieronder weergegeven: 

 

In dit Twitterbericht spreekt Engel van een nieuwe fase in hun strijd. Die zich zowel fysiek als digitaal uit. Die strijd zal zich, zoals gezegd in het bericht onder meer uiten doormiddel van guerrilla acties. Dikkeboom linkt dit in zijn Tweet aan opruiing en tijdens de talkshow Op1 legt hij de link tussen het aanjagen van angst en het plegen van een terroristisch misdrijf.  

“Izie het goed daWillem Engel niet oproept tot guerilla acties. Hij beschrijft enkel dat dit zal gaan gebeuren in de nieuwe fase waar hij over spreekt,” vertelt Hillen, “Het zal ook moeilijk, maar niet onmogelijk zijn om hem voor deze uitlatingen veroordeeld te krijgen. Willem Engel kiest zijn woorden zeer zorgvuldig.” 

En de andere beschuldigingen?

Hillen refereert al gauw naar de beschuldigingen die Dikkeboom maakt over de oplichting die Engel mogelijk gepleegd zou hebben, in de aantijgingen van Dikkeboom heeft hij het over de geruchten dat Engel met het donatiegeld voor VirusWaarheid een stuk grond in Spanje gekocht zou hebben: ‘Engel geeft aan dat er slechts sprake is geweest van een garantstelling en dat de lening inmiddels al is terugbetaald. De aangifte die refereert naar eventuele oplichting lijkt dan ook weinig kans van slagen te hebben. 

Wanneer we het over eventuele vervolging op opruiing hebben bekijkt Hillen de videoclip van de uit Deventer afkomstige rapper Convex Cava, waarin Willem Engel figureert komen teksten voorbij als: ‘De oude Nederlandse vrijheid is kwijt’, ‘Kom in opstand. Het is dom dat je zwicht, daardoor die nutteloze mondkapjesplicht.’ “Deze videoclip waarin hij oproept om in opstand te komen valt mogelijk nog wel te scharen onder het begrip “artistieke vrijheid”, welke valt onder de vrijheid van meningsuiting,” Zegt Hillen 

“Ook het oproepen om de avondklok te negeren en het oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid valt daaronder. Ik denk dan ook dat vervolging gericht tegen Willem Engel niet of waarschijnlijk niet tot een veroordeling zou leiden indien enkel opruiing ten laste is gelegd.” 

Meer dan 22.500 mensen deden aangifte, wordt de zaak dan sneller behandeld?

“Het aantal mensen wat aangifte doet tegen een bepaald persoon kan voor de officier van justitie van belang zijn.” Hillen refereert hierbij naar de vervolging van Geert Wilders na zijn ‘minder Marokkanen’ uitspraak uit maart 2014. 

Hillen schat de kansen van de vervolging voor de misdrijven waar Engel voor wordt aangeklaagd niet kansrijk. 

Wanneer hem de vraag wordt gesteld of Engel vervolgt kan worden wegens de uitlatingen van Willem Engel die gelinkt worden aan het hebben van een terroristisch motief: “In artikel 285, derde lid, van het Wetboek van Strafrecht is de bedreiging met een terroristisch misdrijf strafbaar gesteld: van zoiets is bijvoorbeeld sprake indien je belt om aan te geven dat ergens een bom is geplaatst. De uitlatingen van Willem Engel vallen naar mijn mening niet onder het bereik van dit artikellid. Vervolging heeft dan ook naar mijn mening geen kans van slagen,’ Zegt Hillen 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *