Paarse Vrijdag voor de tweede keer op hogescholen: “Nederland accepteert nog steeds niet volledig”

Paarse Vrijdag voor de tweede keer op hogescholen: “Nederland accepteert nog steeds niet volledig”

Foto: Pixabay

NEDERLAND- Aankomende vrijdag is het weer zover: Paarse Vrijdag. Tijdens deze dag kleuren veel scholen paars, om aandacht te vragen voor seksuele- en genderdiversiteit op scholen. Deze dag wordt altijd georganiseerd op de 2e vrijdag in december. Paarse Vrijdag is dé grote actiedag van de GSA  (Gender & Sexuality Alliance). Op deze dag wilt de GSA dit onderwerp zichtbaar maken, daarnaast is het volgens hen ook bij uitstek een goed moment om in de lessen aandacht te besteden aan diversiteit in de klas. Zo willen zij onder andere dat men iets paars draagt op deze dag, om te laten zien dat zij zich inzetten voor deze gemeenschap.

Met Paarse Vrijdag staat dus de LHBTI+ gemeenschap centraal. Bij deze gemeenschap spreken we over lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen en alles daar omheen. Nederland behoort tot de landen in Europa die het meest positief zijn over LHBTI’ers, dit blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. In 2006 was 15 procent van de Nederlanders negatief over deze gemeenschap, terwijl dat tegenwoordig nog maar 7 procent is. Toch krijgt deze groep nog regelmatig te maken met problemen: op het werk, op school, in een openbare ruimte, bij het uitoefenen van een sport en ga zo maar door. LHBTI’ers worden nog niet overal gelijkwaardig behandeld en voelen zich toch vaak nog niet volledig geaccepteerd. Hier moet volgens veel organisaties verandering in worden gebracht en zo proberen ze aandacht te vragen voor deze gemeenschap tijdens Paarse Vrijdag.

Aankomende vrijdag wordt Paarse Vrijdag pas voor de tweede keer in heel het onderwijs georganiseerd. Voorheen werd er voornamelijk op de tweede vrijdag van december alleen aandacht besteed aan seksuele- en genderdiversiteit op middelbare scholen en mbo’s. Nu dus, sinds twee jaar wordt er ook op basisscholen, hogescholen en universiteiten aandacht besteed aan de lhbti-gemeenschap. Er zijn speciale promotiepakketten gemaakt voor alle soorten scholen, om dit te gebruiken op deze vrijdag. Waarom het belangrijk is dat Paarse Vrijdag op hogescholen wordt georganiseerd, vertellen leden uit GSA’s van verschillende scholen tegen Jamie in een artikel van Expreszo van 8 december 2021. Zo zegt Marlies van Hogeschool Utrecht in dit artikel: “Het is ook in het hoger onderwijs niet altijd veilig genoeg om uit te kast te komen. De school is soms nog erg gegenderd, en bijvoorbeeld ook dat er nog voornamelijk enkel heteronormatief lesmateriaal is. Paarse Vrijdag is een manier om bewustwording te vergroten en zichtbaarheid te creëren. We hopen dat zoveel mogelijk mensen iets paars dragen, zodat de hele Hogeschool Utrecht paars kleurt, ongeacht wie je zelf bent.”

Een stichting dat zich inzet voor seksuele- en genderdiversiteit op hogescholen en universiteiten is Student Pride NL. Ze leveren een bijdrage aan een veilig studieklimaat voor alle studenten, ongeacht gender of seksuele voorkeur. Daarnaast wil Student Pride NL professionals en studenten bij elkaar brengen ten behoeve van professioneel netwerken. Dit wordt mogelijk gemaakt door andere evenementen die zij organiseren, bijvoorbeeld: ‘Student Pride NL on Tour.’ Dit evenement bestaat meestal uit een panel met professionals dat inhoudelijk in gesprek gaat over seksuele en genderdiversiteit op de werkvloer en in het onderwijs. Zo is er ook een netwerkborrel waar bezoekers elkaar kunnen leren kennen en waar zij gezamenlijk kunnen praten over verschillende onderwerpen. Verder zorgt Stichting Student Pride NL ervoor dat zij hun inkomsten krijgen uit jaarlijkse bijdragen, de opbrengst van hun merchandise en donaties.

Chantal van der Putten is voorzitter van Stichting Student Pride NL. Daarnaast zet ze zich in voor Gay Rotterdam en is ze onderwijsmanager van de technische opleidingen bij de Rotterdam Academy. Dit is een onderdeel van Hogeschool Rotterdam. Chantal is afgestudeerd als onderwijskundige en neerlandica. Ook vindt ze mensenrechten enorm belangrijk en is ze erg actief op sociale media. Chantal zit de hele uitzending bij ons aan tafel en in de talkshow vertelt ze meer over Paarse Vrijdag en Stichting Student Pride NL.

Over de auteur

Julia Brouwer

Tweedejaars studente journalistiek, met passie voor maatschappelijke vraagstukken. Schrijft artikelen, maakt reportages en presenteert weleens wat. Ze blijft altijd objectief, is erg nieuwsgierig en altijd geïnteresseerd. Ze maakt ook een maandelijks jeugdjournaal voor basisscholen in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.