“Verbod op homoconversietherapie, mijn doel in mijn leven”

“Verbod op homoconversietherapie, mijn doel in mijn leven”

Winter Pride Almere, 2019

AMSTERDAM – Op een boerderij in Doornspijk onderging Jacques Zonne (69) conversietherapie. Conversietherapie,  beter bekend als ‘homogenezing’, is een soort therapie die ervoor zou moeten zorgen dat men hun seksuele geaardheid veranderd. Jacques onderging deze genezingstherapie nadat hem een vakantie werd aangeboden met een evangelisch christelijke jeugdorganisatie en hij er, naar eigen zeggen, werd ingeluisd. “Als ik geweten had dat ik voor die homoconversietherapie zou gaan, had ik het nooit gedaan.”

Er werd actief op Jacques ingepraat, tegen hem geschreeuwd en hij onderging zelfs een duiveluitdrijving. Wat een vakantie van twee weken zou worden, liep uit op twee jaar. De organisatie pakte al zijn bezittingen af, inclusief uitkeringen en paspoort. Na twee jaar vastgezeten te hebben is het Jacques, na drie pogingen, gelukt om de boerderij te verlaten en een doorstart te maken in zijn leven. Hij is zichzelf meerdere malen tegengekomen.

Jaren later zet Jacques zich nog steeds actief in om conversietherapie te verbieden en strafbaar te stellen. Hij is zelfs een petitie gestart om meer kracht achter zijn stem te creëren.

.

Over de auteur

Luna Mathijse

Mijn naam is Luna Mathijse en ik ben journalist in opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.