Zwerfafval opruimen, het begint bij jezelf

Zwerfafval opruimen, het begint bij jezelf

Foto: Pixabay

Zwerfafval is nog steeds te vinden op straat, de stranden en in de zee. Het is groot probleem voor de mens en natuur. Zwerfafval opruimen wordt al heel lang gedaan, maar tegenwoordig wordt er ook goed geanalyseerd waar het zwerfafval vandaan komt.

In Goeree-Overflakkee op het strand de Kwade Hoek is het afgelopen jaar heel veel afval geruimd en geanalyseerd. Hierdoor kunnen verschillende organisaties erachter komen, waar het zwerfafval in de zee vandaan komt. Het afval wordt door vrijwilligers van het strand gehaald en vervolgens naar containers gebracht. Bij die containers wordt al het afval geanalyseerd en opgeslagen. Uiteindelijk moet dit onderzoek dus uitwijzen waar het afval rondom het strand de Kwade Hoek vandaan komt.

Gevaren

Wat is nou het probleem van zwerfafval? Ten eerste is het heel schadelijk voor het milieu en voor de dieren. Het zwerfafval verontreinigt namelijk de zeebodem en het zeewater. Dieren eten zwerfafval vaak op of raken erin verstrikt en komen hierdoor te overlijden. Voor natuur is zwerfafval dus een groot probleem.

Een groot deel van het zwerfafval is plastic en dat verdwijnt nooit helemaal. Het breekt wel af in kleine stukjes, ook voor ons als mensen kan zwerfafval heel gevaarlijk zijn: microdeeltjes van plastic kunnen namelijk ook via de natuur in ons voedsel komen. Dit is voor een mens dat weer heel schadelijk om te eten.

Zwerfafval is lelijk

Naast dat Zwerfafval heel erg slecht is voor het milieu is het ook nog eens lelijk. Als je op een strand komt waar je zwerfafval ziet liggen vind je dat waarschijnlijk al gelijk een veel minder mooi strand dan een strand waar geen zwerfafval ligt.

Acties tegen zwerfafval

Rijkswaterstaat is al jaren bezig met het weghalen van al zwerfafval in Nederland. Zo wordt er goed op gelet dat er langs de weg en op de stranden geen restafval is. Zo zijn er bijvoorbeeld nummers waar je naar toe kan bellen om plekken waar veel zwerfafval ligt te melden, daarnaast ondersteund Rijkswaterstaat projecten en acties die zich inzetten tegen zwerfafval.

Onderschat probleem

Is zwerfafval dan een onderschat probleem? Dat vindt Dirk Groot, ook wel bekend als de zwerfinator wel. “Ik ben ooit begonnen met het vastleggen van afval, zodat mensen kunnen zien dat ook in onze schone Nederland er veel meer zwerfafval ligt dat je denkt.”

Groot is dagelijks bezig met het onderwerp zwerfafval. Hij gaat zelf met een afvalzak langs de straten en stranden om zwerfafval op te ruimen. Ook werkt hij samen met gemeentes en bedrijven om te kijken hoe ze het zwerfafval op straat of binnen een bedrijf te kunnen verminderen.

Zwerfafval voorkomen

Maar hoe voorkom je nou zwerfafval? Nou daar heeft Milieu Centraal nog wel wat tips voor: Ten eerste moet je het altijd melden als jij op een bepaalde plek veel zwerfafval ziet liggen. Weet je van wie het komt, spreek diegene dan aan en anders kan je het altijd melden bij de gemeente.

Ook een goede tip: gooi je rommel gewoon in de openbare vuilnisbak en niet op de grond. In elk dorp en elke stad staan genoeg prullenbakken. Heb je rommel? Neem het met je mee totdat je een vuilnisbak ziet en gooi het daarin weg. Ook kan je eraan denken om bijvoorbeeld een eigen tas mee te nemen naar de supermarkt in plaats van een plastic tas en als je gaat wandelen neem dan gewoon een drinkbeker mee die je steeds kan vullen in plaats van een plastic beker of flesje.

En nog een hele goede tip voor alle ballongebruikers: let goed op wat je met ballonnen doet. Hang je ballonnen op voor een verjaardag en gooi je ze daarna keurig weg. Helemaal goed! Balonnen in de lucht laten kan je beter niet doen, als ze namelijk neerdalen kunnen ze ook in de zee of ergens op straat terecht komen. Dit zorgt gelijk weer voor meer zwerfafval.

Aan deze tips zie je al dat het geen hele grote moeite is om te voorkomen dat er zwerfafval op straat ligt. Als je gewoon goed oplet dat je zelf geen afval ergens achterlaat en mensen erop aanspreekt die dat wel doen help je de aarde al een heel klein beetje. En je weet het: alle beetjes helpen.

Tijdens onze talkshow spraken wij met Dirk Groot over zwerfafval en hoe groot dit probleem is. Het hele item zie je hieronder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.