75 JAAR UNICEF: “Het is een politieke slangenkuil”

75 JAAR UNICEF: “Het is een politieke slangenkuil”

UTRECHT- Op zaterdag 11 december bestaat UNICEF 75 jaar. De organisatie van de Verenigde Naties zet zich in voor het welzijn van kinderen wereldwijd. Hun werk blijkt nog altijd hard nodig. “Het is frustrerend om te merken dat sommige politieke partijen kinderrechten niet hoog in het vaandel hebben,” zegt Sabine de Jong, jurist en kinderrechten specialist van UNICEF.  

UNICEF werd na de Tweede Wereldoorlog op 11 december 1946 opgericht om gezondheidszorg en voedselpakketten te bieden aan kinderen wereldwijd. Sinds 1953 is UNICEF een blijvend lid van de Verenigde Naties. “Hoewel alle landen van de wereld de rechten van kinderen hebben vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind, zie je toch nog steeds dat deze rechten geschonden worden. “Kijk alleen al naar de ongelijkheid die de COVID-pandemie met zich meebrengt,” zegt De Jong.

“Hier in Nederland hebben de meeste mensen die dat willen allang een tweede prik gehad en mogen binnenkort voor een boostervaccin gaan, maar op sommige plekken in de wereld zijn er nog altijd geen vaccins beschikbaar. Daarnaast kun je denken aan de lockdowns en het sluiten van scholen wat hiermee gepaard gaat.” Dit zijn volgens haar allemaal factoren die heel ingrijpend zijn voor de ontwikkeling van kinderen. “Daarnaast zijn er nog altijd duizenden kinderen op de vlucht voor oorlog of zitten vast in mensonterende vluchtelingenkampen,” vermeld ze als laatste. Zaterdag bestaat UNICEF 75 jaar, maar of dat iets is waar we ze mee moeten feliciteren? 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *