Wie pakt de wereldtitel in de Formule 1: Max Verstappen of Lewis Hamilton?

Wie pakt de wereldtitel in de Formule 1: Max Verstappen of Lewis Hamilton?

UTRECHT- Het Formule 1-seizoen 2021 nadert zijn einde. Aankomend weekend racen Max Verstappen en Lewis Hamilton in Abu Dhabi om de wereldtitel in de Formule 1. De Nederlander van Red Bull Racing en de Brit van Mercedes hebben na 21 races evenveel punten (369,5). Als Verstappen in Abu Dhabi voor Hamilton eindigt, wordt hij de eerste Nederlandse wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport. Wanneer Hamilton voor Verstappen finisht, pakt de Brit zijn achtste wereldtitel. Daarmee zou hij in zijn eentje recordhouder zijn. Nu deelt hij met zeven wereldtitels het record met de Duitser Michael Schumacher.

Wanneer beide coureurs uitvallen door bijvoorbeeld een crash en geen punten weten te scoren in slotrace, dan grijpt Verstappen zijn allereerste wereldtitel in de Formule 1. De Nederlander heeft dit seizoen namelijk meer overwinningen geboekt dan zijn titelrivaal. Verstappen heeft namelijk negen races gewonnen dit seizoen, tegenover Hamilton die acht races wist te winnen. Maar veel fans en oud-coureurs hopen dat het kampioenschap niet beslist wordt door een crash. Jordi Smit, sportjournalist voor de racesite GPblog, denkt echter dat er geen nieuwe crash gaat komen tussen de twee titelrivalen.

“Verstappen en Hamilton gaan absoluut niet expres elkaar van de baan rijden, want dat is gewoon een te groot risico”, zo laat Smit weten. “Bij GPblog hadden het tijdens een vergadering toevallig hierover en wij hadden het vooral over de rol van de teamgenoten: Valtteri Bottas en Sergio Perez. Het lijkt mij ook veel logischer dat een teamgenoot de ander zijn titelrivaal er af gaat rijden. Dat hebben we al eens eerder gezien. Ik sluit natuurlijk niet uit dat de twee titelrivalen elkaar raken. Maar ik denk wel dat het dan per ongeluk is en dan gebeurt het gewoon in de heetst van de strijd”, zo laat Smit weten.

Toch zijn er veel fans en oud-coureurs die rekening houden met een crash. Zo adviseert oud Formule1-coureur Damon Hill de wedstrijdleiding van de Formule 1 al voorafgaand aan de slotrace in Abu Dhabi duidelijk te maken wat er gebeurt als de titelrivalen Verstappen en Hamilton met elkaar in botsing komen. De Brit, die in 1996 de wereldtitel in de Formule 1 veroverde, maakte in de jaren 90 twee keer mee hoe het seizoen eindigde met een crash tussen de twee kandidaten voor de titel. Wedstrijdleider Michael Masi heeft inmiddels bekend gemaakt dat de wedstrijdleiding punten van coureurs mag afpakken als er door onsportief gedrag of op een onethische manier een overtreding wordt begaan.

Smit is hier ook erg blij mee. “Het is goed dat de wedstrijdleiding van te voren aangeeft wat er voor straf komt als Hamilton en Verstappen met elkaar botsen. Maar het is ook slim om aan te geven wat er gebeurt als de teamgenoten van Hamilton en Verstappen de ander zijn titelrivaal er af kegelt. We hebben de laatste races al zo vaak gezien dat de wedstrijdleiding pas een paar uur na de race met een straf voor een coureur komt. Het zou toch onwijs jammer zijn dat de coureurs in Abu Dhabi over de finishlijn zijn gekomen en dat we dan nog een paar uur of misschien wel tot de volgende dag moeten wachten tot we weten wie er wereldkampioen is”, aldus Smit.

Het is slechts de tweede keer in de geschiedenis van de Formule 1 dat er twee coureurs met een gelijke aantal punten aan de slotrace beginnen. Dit gebeurde dit seizoen alleen in 1974, toen Emerson Fittipaldi (Mclaren) en Clay Regazzoni (Ferrari) in een felle strijd verwikkeld waren. Fittipaldi werd uiteindelijk wereldkampioen.

In Abu Dhabi zal er geracet worden op het Yas Marina Circuit. Het is alweer de dertiende keer dat de Formule 1 racet op het circuit, en het is altijd de slotrace van het Formule 1-seizoen. Abu Dhabi betaalt namelijk tientallen miljoenen euro’s per jaar extra voor het recht om de laatste race van het jaar te organiseren. Tot zover was deze laatste race pas twee keer echt beslissend. In 2010 werd Sebastian Vettel (Red Bull Racing) in Abu Dhabi wereldkampioen. Daarnaast streden Nico Rosberg en Lewis Hamilton (beide Mercedes) in 2016 op het Yas Marina Circuit voor de wereldtitel. Hamilton had voorafgaand aan de race nog kans om Rosberg te verslaan en de wereldtitel in de wacht te slepen. Hamilton wist de race te winnen, maar Rosberg werd tweede en dat was voldoende voor de Duitser om de titel binnen te slepen.

Het Yas Marina Circuit zal er wel anders uitzien dan de afgelopen twaalf edities. Dit werd vooral gedaan, omdat er veel coureurs, teams en kijkers klaagden over het circuit. De lay-out is daarom dit jaar aangepast, in de hoop dat er meer wiel-tot-wiel-actie zal zijn en er meer inhaalacties zullen komen. De grootste veranderingen zitten in sector 2, daar is de North Hairpin aangepakt. De chicane net voor de bocht is er uitgehaald en het wegdek is wat breder gemaakt. De tweede verandering zit in aan het begin van sector 3. Daar zijn de eerste 4 bochten weggehaald en die zijn vervangen door een kombocht. Ook zijn er in de derde sector nog wat bochten bijgeschaafd, waardoor er een vloeiendere racelijn gecreëerd is. Naar verwachting gaat een rondje veertien seconden korter duren dan voorheen.

In onze uitzending kijken we samen met Jordi Smit terug naar de laatste GP in Saoedi-Arabië en vooruit naar de allesbeslissende slotrace in Abu Dhabi.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *