Vrouwen in het bedrijfsleven nog altijd oneerlijk behandeld

Vrouwen in het bedrijfsleven nog altijd oneerlijk behandeld

Foto: PEXELS.com

UTRECHT- Vrouwen krijgen nog steeds minder betaald dan de man, ook zijn ze vaak slachtoffer van seksistische opmerkingen. Dit blijft een groot maatschappelijk probleem waar iets aan gedaan moet worden. Al vele jaren wordt er geprobeerd om dit probleem te verkleinen, maar toch blijft dit probleem in 2021 vrijwel onveranderd.

Sinds 2008 is er wel een daling in het loonverschil tussen de man en vrouw te zien, maar het daalt te langzaam. Als het zo doorgaat denken veel economen dat het nog maar liefst 25 jaar zou kunnen duren voordat het verschil weg is. Mannen verdienden in 2020 gemiddeld 28 euro per uur, terwijl vrouwen gemiddeld 26 euro kregen. Mannen verdienen ook gemiddeld 5000 euro per jaar meer dan vrouwen. 

Maar wat moet er gebeuren om de daling in het loonverschil tussen man en vrouw sneller te laten dalen? Eigenlijk kunnen alleen werkgevers hiervoor zorgen, doordat zij aanpassingen kunnen maken aan de verschillen in lonen. Een vooruitgang was dat toen APG, uitvoeringsorganisatie van pensioenfonds ABP, 125 vrouwelijke werknemers een salarisverhoging gaven toen ze erachter kwamen dat ze voor hetzelfde werk minder verdienden.  

Als een vrouw er ook achter komt dat ze minder verdient dan haar mannelijke collega’s, kan ze ook legaal een proces starten. Een makkelijkere manier is om naar de werkgever te stappen en een hoger loon op te eisen, met een goede aanpak natuurlijk. Het geval waarbij werkgevers wel een loonverschil kunnen maken is als een werknemer meer ervaring heeft dan de ander of langer in dienst is dan de ander.  

Opvallend nieuws is dat steeds meer ondernemers vrouw zijn. In 2016 waren er 519.613 vrouwelijke ondernemers ingeschreven in de Kamer van Koophandel. En op 1 januari 2021 was het gestegen naar 667.876. Maar er is wel een duidelijke verdeling te zien bij starters tussen mannen en vrouwen. Zo starten maar 26% van de vrouwelijke ondernemers met hun bedrijf tegenover 74% van de mannelijke ondernemers.  

Loonongelijkheid ontstaat als mensen beloond worden door middel van discriminatie. Denk bijvoorbeeld aan ras, geloof, geslacht of op ‘gevoel’. Maar het loonverschil is groter bij oudere mannen en vrouwen. Dat was vroeger een kwestie van opleiding, maar tegenwoordig hebben vrouwen wel dezelfde opleidingen als mannen. Ook kan een reden van het loonverschil zijn dat vrouwen vaak minder uren werken dan mannen. 

Maar loonongelijkheid is niet het enige waar vrouwen mee kampen in het bedrijfsleven, seksistische opmerkingen spelen ook een grote rol. Seksisme kan soms moeilijk herkennen te zijn op het werk, het kan klein zijn zoals bijnamen als ‘schatje’ of ‘lieverd’ van je mannelijke collega’s of baas. Op het eerste gezicht lijkt het niet heel erg, maar vaak is dit een stiekeme manier om zo superioriteit te tonen en wordt het vaak denigrerend bedoeld. 

Soms kan een man ook niet doorhebben dat hij seksistisch gedrag vertoont, denk bijvoorbeeld aan het de hele tijd onderbreken van een vrouw. Dit komt vaak voor in politieke debatten. De Nederlandse minister-premier is hier zelfs voor aangesproken en Mark-Rutte had ook toegegeven dat hij hier schuldig aan is, maar dat dit onbewust gaat. 

Seksistische opmerkingen op het werk en een lagere loon dan mannelijke collega’s: dit speelt dus nog altijd een grote rol en blijft ook een grote rol spelen. Om dit maatschappelijke probleem te verhelpen moet iedereen hier aan werken. Dit kan niet op korte termijn overgaan, maar het is mogelijk om het op lange termijn te bestrijden. Mits, iedereen het probleem het aangaat.

Christel Meijerman werkt voor de vrouwenorganisatie Zonta, die opkomt voor vrouwengelijkheid in het bedrijfsleven. Zij vertelt hieronder meer over dit grote maatschappelijke probleem en of dit wel op te lossen is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *