“Topsporters gaan voor goud, in alles wat zij doen”, dus ook in hun studie

“Topsporters gaan voor goud, in alles wat zij doen”, dus ook in hun studie

Topsport en studeren kunnen heel goed samen gaan en worden door het NOC-NSF sterk gestimuleerd. Voor topsporters in het hoger onderwijs zijn er met verschillende hogescholen en universiteiten afspraken gemaakt over de organisatie van het onderwijs voor topsporters. Deze afspraken zijn opgenomen in het Actieplan FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport).

Dit Actieplan is in 2019 in het leven geroepen door NOC-NSF en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport. Een van de Universiteiten die is aangesloten bij dit Actieplan is de Open Universiteit. “Wij begeleiden onze sporters op verschillende manieren. Bij onze universiteit kunnen ze namelijk afstandsonderwijs volgen, hierdoor kunnen de topsporters hun sport goed combineren met hun studie. Wij hebben ook twee topsportcoördinatoren aangesteld, naar aanleiding van het Actieplan. Zij zijn hét aanspreekpunt voor de topsportstudenten. Ook kunnen topsportstudenten in aanmerking komen voor bijvoorbeeld langere tentamentijd en ze kunnen een Topsportcertificaat krijgen aan het eind van hun studie. Zo kunnen wij hen het beste ondersteunen en ook voor hen het academisch onderwijs toegankelijk maken.”, aldus Meike van Genk, studieadviseur aan de Open Universiteit.

“Wij hebben enorm veel verschillende topsporters bij ons studeren. Zo ondersteunen we een grote groep (baan)wielrenners, voetballers, hockeyers, schaatsers en nog veel meer sporters. Tussen de topsportstudenten en niet-topsportstudenten is weinig verschil te merken. Iedereen die een wetenschappelijke studie combineert met een drukke baan, gezin of een ander druk leven, moet bepaalde kwaliteiten hebben om dit vol te kunnen houden. Hier komen bijvoorbeeld zelfdiscipline, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid bij kijken. Eigenschappen die iedere student bij ons wel zou moeten hebben. Het enige verschil is dat de topsportmentaliteit goed terug te zien is bij onze topsportstudenten. Topsporters gaan voor goud, bij alles wat ze doen en zijn een bron van inspiratie voor studenten en medewerkers van de Open Universiteit.

Ook de Johan Cruyff Academy biedt mogelijkheden aan hun topsportstudenten. Hier meer over horen? Luister via onderstaande speler naar een kort interview met JCA-docent Ivo ’t Hooft.

Bron geluidseffecten: Pixabay.com

Over de auteur

Emma Odijk

Emma Odijk (2003), is een vrolijke meid die vanuit het altijd bruisende Wassenaar verslag doet van het nieuws. Emma’s interesses liggen heel breed, van muziek, tot politiek en van sport tot natuur. Van alle dingen weet ze iets en wil ze meer leren. Dit komt terug in haar vrije tijd, waarin ze graag sport bekijkt, natuur fotografeert en soms iets te veel muziek luistert. Deze veelzijdigheid is ook zichtbaar in haar diverse journalistieke werk.