De vrijheid van meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting

Utrecht – Lil Kleine, Boef en Bilal Wahib. Stuk voor stuk zijn ze op een bepaald punt in hun carrière slecht in het nieuws geweest waardoor ze klussen misliepen. Inmiddels zit de familie Meiland ook in deze situatie. Erica Meiland heeft bepaalde uitspraken gedaan in haar boek waardoor meerdere bedrijven de samenwerking zijn gestopt. Angela de Jong heeft bij een uitzending van OP1 uitgesproken dat ze vreest dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is. Kaj Campagne, een van de redacteuren van UPD8 Nieuws, is gaan uitzoeken in hoeverre dit het geval is.

Erica Meiland heeft in een boek van haar vrouwen met hoofddoeken vergeleken met pinguïns en noemt hoofddoeken ‘niet normaal’. Dit heeft voor veel ophef gezorgd. Vervolgens zijn er meerdere bedrijven die hun samenwerking hebben stopgezet met een van de familieleden ofwel de gehele familie Meiland. Matrassenmerk Emma had in eerste instantie de dochter van Erica, Maxime, de kans gegeven om afstand te nemen van de uitspraken van haar moeder gezien ze haar niet wilde afrekenen op de uitspraken van haar moeder. Echter nadat Maxime er niet op gereageerd had, heeft het matrassenbedrijf alsnog de samenwerking opgezegd. Nivea, Hallmark en HelloFresh zijn ook een paar van de bedrijven die de samenwerking stopgezet hebben.

Angela de Jong heeft bij een uitzending van OP1 kritiek geleverd op de situatie. Allereerst was ze kritisch op het feit dat Erica uiteindelijk haar woorden terugnam. Erica gaf aan dat haar uitspraken verdraaid waren door de media. Angela de Jong vermoedt dat ze het enkel deed doordat bedrijven massaal de samenwerkingen stop aan het zetten waren. Angela de Jong had het meer kunnen waarderen als Erica eerlijk toegaf dat ze haar spullen moeten blijven betalen. Ze gaf aan: “Dat het recht om je beledigd te voelen anno 2021 zwaarder telt dan het recht op vrijheid van meningsuiting”. De vrijheid van meningsuiting zou ingeperkt worden. Wij wilden uitzoeken of dit daadwerkelijk zo is.

Om dit uit te zoeken hebben we 2 masterstudenten informatierecht benaderd. Kim & Matthijs studeren momenteel aan de UvA. Ze hebben hun tijd genomen om wat vragen te beantwoorden met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. Ze geven aan dat de vrijheid van meningsuiting in principe iets is tussen staat en burger. De vrijheid van meningsuiting is in het geding op het moment dat je ook echt gestraft wordt door de overheid als je bepaalde dingen zegt.

Al met al kunnen we dus concluderen dat de vrijheid van meningsuiting niet in het geding is op het moment dat bedrijven ervoor kiezen om hun samenwerkingen te stoppen met mensen die bepaalde controversiële dingen roepen. Het heeft niet zo zeer met vrijheid van meningsuiting te maken gezien dat iets is tussen staat en burger, maar meer met marketing en wellicht met normen en waarden. De bewering klopt dus niet.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.