Conversietherapie nog altijd een feit in Nederland  

Conversietherapie nog altijd een feit in Nederland  

Foto: PEXELS.com

UTRECHT- Conversietherapie, ook wel homogenezing genoemd. De meesten denken dat dit in Nederland niet meer voorkomt, maar niets is minder waar: Conversietherapie komt nog steeds voor in Nederland.  Er zijn tot de dag vandaag namelijk maar liefst vijftien organisaties in Nederland die zich inzetten voor conversietherapie en hier mee bezig zijn. Velen vinden dat dit moet stoppen, waaronder de politieke jongerenpartij ‘Jonge Democraten’.  

Conversietherapie is een aanpak om mensen te genezen waarbij door middel van een psychologische behandeling iemand homo- of biseksueel te veranderen naar heteroseksueel. Het kwam vaak in de geschiedenis voor dat dit gebeurde, dus het komt voor velen als een schok aan dat het nog steeds in deze tijd speelt in Nederland. Het kan soms ook fysiek worden tijdens een conversietherapie, zo worden slachtoffers bijvoorbeeld met kracht onder water gedompeld in de hoop dat ze dan ‘rein’ worden.    

In 1952 constateerde het Internationaal Psychiatrisch Handboek dat homoseksualiteit een ziekte is. Sindsdien wilden veel psychiaters dat het zo snel mogelijk bestreden moest worden en keken ze met minachting en afschuw naar homoseksualiteit. Pas in 1987 werd deze concludering in het Internationaal Psychiatrisch Handboek geschrapt en werd het niet meer als een ziekte beschouwd. Daarnaast vond de gezondheidsinspectie ook geen concreet bewijs dat de aanpak van conversietherapieën echt zou werken. Maar toch bleven Christelijke en streng-gelovige gemeenschappen doorgaan met conversietherapie, ondanks het gebrek aan concreet bewijs dat deze aanpak daadwerkelijk werkt.   

In het Verenigd Koninkrijk en België is er al een verbod op conversietherapie in de voorbereiding, maar in Nederland duurt het echt te lang. De Tweede Kamer heeft hierover gediscussieerd en de uitkomst is dat de meerderheid tegen het verbod van een conversietherapie is. De partijen D66, PVDA, GroenLinks en VVD zijn daarom bezig met een initiatiefwetsvoorstel omdat het hen te lang duurt, zodat er toch nog een verbod van conversietherapie in Nederland komt. Zij verwachten het voorstel dit jaar nog in te dienen. D66 heeft geprobeerd om aandacht hieraan te besteden door middel van een ‘hetero-genezing’ op te starten. ‘Hetero-genezing’ is wel bij wijze van spreken natuurlijk maar dit doen ze om te laten zien dat het niet uitmaakt wat de seksualiteit van iemand is en dat men dit niet moet zien als iets dat te ‘genezen’ valt. 

In Nederland zijn vooral de partijen SGP en ChristenUnie tegen het verbod van conversietherapie. In de uitgangspunten van de SGP staat ook dat zij het homohuwelijk verbieden, omdat dit in strijd gaat met de Bijbel. Zij verwerpen wel geweld tegen homo’s, maar willen de mogelijkheid van het homohuwelijk zo snel mogelijk weer ongedaan maken. Veel SGP kiezers zijn ook fel tegen homoseksualiteit, zo was een uitspraak van een SGP-kiezer op EenVandaag het volgende over de Gay Pride: “Er is toch ook geen hetero parade? Als homo zijn inderdaad normaal is, moet je het ook geen buitengewone aandacht geven.” Een uitspraak die voor veel mensen schokkend was, vooral in een land waar homohuwelijk als eerste is gelegaliseerd. 

Het kabinet ziet het nut er niet van in om een verbod van homogenezing in te voeren. Het demissionaire kabinet had wel aangegeven dat ze meer onderzoek willen doen naar mogelijkheden om toch nog zulke praktijken te veranderen en ook juridisch aanpakken. Maar dit proces gaat nog veel te langzaam.  

Conversietherapie heeft natuurlijk enorme gevolgen voor de mentale en psychische gezondheid van een mens die hier slachtoffer van is geworden. Trauma blijft hen voor altijd achtervolgen en slachtoffers kunnen lijden aan een zware vorm van PTSS. Jacques Zonne is hier een slachtoffer van geweest en duikt bijvoorbeeld vaak weg als hij langs een groepje evangelische mensen loopt of langs een kerk: “Dit trauma gaat nooit meer weg,” aldus Zonne.  

Zonne heeft ook zelf een petitie aangemaakt, waarbij maar liefst 5420 mensen voor hebben getekend. De verzoeken van Zonne hierbij zijn, dat de regering terugkomt op het besluit van conversietherapie om dit niet te verbieden en dat ze moeten erkennen dat conversietherapie wel emotionele schade met zich meebrengt.  

Lars Gerrits, van de politieke jongerenpartij Jonge Democraten die afstamt van de moederpartij D66, vindt het nergens op slaan dat conversietherapie niet verboden is in Nederland. Hij vertelt hier meer over.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.