STUDIEBOLCAST: NIEUWE RUBRIEK ‘HOE ZIT HET MET…’

STUDIEBOLCAST: NIEUWE RUBRIEK ‘HOE ZIT HET MET…’

UTRECHT – De studiebolcast, een podcast gemaakt voor en door studenten heeft een nieuwe rubriek: ‘hoe zit het met…’. In deze rubriek wordt de student gevraagd om zijn/haar/hen ervaring en mening te delen. Met deze keer de studielening, studiebeurs en studieschuld. 

 Studiefinanciering is een groot onderwerp wat veel verschillende aspecten kent. Je kan onder andere geld lenen, een studentenreisproduct aanvragen en een (mogelijke) aanvullende beurs krijgen. Wat betekent studiefinanciering voor jou?  

Hoe zit het met… jouw studielening? 
Zeven op de tien studenten leenden vorig jaar geld bij DUO om te kunnen studeren. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 700 euro per maand, meldt het CBS. Dat is een flink bedrag en daardoor kan je studieschuld al snel oplopen tot in de tienduizenden euro’s. Het geleende bedrag wordt het meest gebruikt om huisvesting te regelen. Want dat is nou eenmaal erg prijzig.  

*Hoeveel leen jij en wat doe jij met het geleende bedrag?

Hoe zit het met…de vroegere basisbeurs? 
Op 20 januari 2015 werd de basisbeurs afgeschaft. Deze beurs zorgde ervoor dat je als student maandelijks een bijdrage kreeg om te kunnen studeren. Voor thuiswonenden studenten was dit bedrag 102,77 euro en uitwonenden studenten was dit 286,15 euro. Wanneer je binnen 10 jaar je diploma wist te behalen werd de beurs al een gift gezien en hoefde je het niet terug te betalen. Nu zit studerend Nederland opgescheept met het leenstelsel. In het nieuwe coalitieakkoord, dat op 15 december gepresenteerd is, valt te lezen dat de studiebeurs per schooljaar 2023/2024 weer opnieuw wordt ingevoerd. Maar het is nog niet duidelijk hoe dat eruit komt te zien. 

*Ben jij blij dat de vroegere basisbeurs weer terugkomt?

Hoe zit het met…de gevolgen van je studieschuld? 
De studieschuld van een student die geld leent bij DUO ligt gemiddeld op ruim 15 duizend euro. En dit bedrag loopt elk jaar op. De gevolgen van een studieschuld zijn vaak niet te overzien: rente, gewenning en het moeilijker kunnen krijgen van een hypotheek.  

*Wat voor gevoelens brengt een studieschuld bij jou op?

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *