Het klimaat gaat Anna Gimbrère aan het hart

Het klimaat gaat Anna Gimbrère aan het hart

Bron: Instagram @annagimbrere

AMSTERDAM- Ze is een Nederlandse wetenschapsjournalist, presentatrice en heeft de droom om astronaut te worden, Anna Gimbrere. Ze is veel te vinden aan talkshowtafels en wordt vooral geroemd omdat ze wetenschappelijke feiten op een toegankelijke manier kan overbrengen. Daarbij is ze erg bezig met van de wereld een betere plek maken. Het milieu gaat Gimbrère aan het hart, vooral het klimaat maakt ze zich hard voor. Vroeger spraken we over klimaatverandering, inmiddels kunnen we gerust spreken over een klimaatcrisis. Toch gedragen we ons hier niet naar.

Gimbrère werd geboren op 6 januari 1986 in Utrecht. Ze heeft in Zwolle de middelbare school gevolgd en heeft vervolgens theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd. Na haar studie in Amsterdam werd ze wetenschapsjournalist en kreeg ze functies als redacteur of deskundige bij verschillende televisieprogramma’s, zoals: de Nationale Wetenschapsquiz (2015), Galileo (2016), Tijd voor MAX (2017), en Experimensen (2019). In 2018 deed Gimbrère mee aan De Slimste Mens. In 2017 presenteerde ze Oranje boven, Down Under en in 2019 De wilde ruimte. In 2018 riep de Volkskrant haar uit tot mediatalent van 2019. In 2020 begon ze voor KRO-NCRV met de presentatie van het journalistieke programma De Monitor, dat in januari samenvoegde met Pointer.

Een duurzamere keuze

Zelfs als morgen de CO2-uitstoot daalt tot nul, wordt het de komende eeuw warmer op aarde. Dat leidt tot stijgende zeespiegels, fellere bosbranden en dodelijke hittegolven. Daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden. (De groene Amsterdammer) “Je merkt aan alles dat het niet goed gaat met het klimaat, en dat het een directe bedreiging begint te worden. Het weer wordt grilliger, we zien meer overstromingen en droogte. Het gebeurt as we speak. Dus moeten we daar nú iets aan doen.” Er zijn verschillende manieren om het klimaat te redden, of beter gezegd, een stap in die richting. Neem bijvoorbeeld de de fiets of trein naar je werk, eet minder of geen vlees, ga van veel naar minder spullen en koop duurzame kleding. Gimbrère probeert zelf bij elke keuze die ze maakt, de duurzame optie te kiezen. Ze probeert zo min mogelijk vlees te eten, heeft al jaren een fairphone en loopt alleen in duurzame of tweedehandskleding. In een interview met brainwash zegt ze: ‘Er zijn maar een stuk of vier winkels in Amsterdam waar ik terecht kan. Dus ik hoef niet meer die verschrikkelijke Kalverstraat helemaal af te struinen.’ Bovendien kan Gimbrère het overgrote deel van de reclames aan zich voorbij laten gaan. ‘Dat is toch niet het soort product dat ik wil kopen! Een soort eigen adblocker, heel rustgevend, kan het iedereen aanraden.’ De bedrijven waar mensen hun geld aan geven hebben een groot aandeel in het klimaat. Is het bijvoorbeeld een heel milieuonvriendelijk bedrijf, dan stimuleren wij dit bedrijf met geld en houden we het in stand. Daar kunnen we volgens Anna wat aan veranderen, want iedere euro die je uitgeeft is volgens haar een stembiljet.

De grote klimaatquiz

Gimbrere is een van de gezichten van de grote klimaatquiz. We krijgen veel nieuws voorgeschoteld over heftige klimaatontwikkelingen, waardoor we soms door de bomen het bos niet meer zien. En toch is er van alles wat je zélf kunt doen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarover gaat De Grote Klimaatkwis, een toegankelijke en humoristische spelshow van HUMAN. Presentator Harm Edens test de kennis van de zes deelnemers die, verdeeld over twee panels, de strijd met elkaar aangaan. Zij spelen de kwis met vragen over onderwerpen waar iedereen thuis mee te maken heeft, en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère laat de nieuwste ontwikkelingen zien op het gebied van vervoer, landbouw en bijvoorbeeld het tegengaan van wateroverlast, ook in je eigen tuin!

Benieuwd naar hoe je zelf stappen zet naar een betere wereld? Luister de naar de jeugd vertegenwoordigd de podcast met Anna Gimbrère, over hoe we als jongeren het klimaat gaan redden. Het klimaatprobleem en de macht van de grote vervuilers lijkt zo enorm dat je je in je eentje machteloos kun voelen. Maar die gedachte is juist het probleem wat wij willen bespreken in de podcast: je hoeft ook niet in je eentje in actie te komen.

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.