Kan Nederland een belangrijke rol spelen in het bestrijden van wildlife crime?

Kan Nederland een belangrijke rol spelen in het bestrijden van wildlife crime?

Foto: PEXELS.com

UTRECHT- Het jagen naar dieren en er dan een bontjas, huid of eten van maken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), douane en de politie hebben in de maand oktober meer dan 2300 producten van beschermde dieren en planten geconfisqueerd. Coenraad Krijger, directeur van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), wilt dat wildlife crime zo snel mogelijk bestreden wordt en vindt dat Nederland daar een belangrijk rol bij kan spelen. Zo luidt zijn uitspraak als volgt: ‘Nederland kan een belangrijke rol spelen in het bestrijden van wildlife crime.’ 

Krijgers’ uitspraak vond plaats tijdens de rechtszaak tegen een man in Helmond. Zijn huis zat vol met illegaal opgezette dieren, er werden ruim 70 bedreigde diersoorten getroffen. Krijgers vindt dat Nederland een belangrijke rol kan spelen door het opstellen en implementeren van een nationaal actieplan ter voorkoming van illegale handel in dieren en door bij te dragen aan het Europese Wildlife Crime Action Plan. 

Maar wat is wildlife crime eigenlijk? 

Wildlife crime is het illegaal handelen in beschermde planten en dieren. Reptielen, vogels, apen, dit zijn maar een paar van de vele voorbeelden van dieren die de dupe zijn van wildlife crime. De criminelen halen de dieren en planten weg van hun habitat en die proberen ze vervolgens te smokkelen langs de grens. 

Elke van Gils, werkzaam bij het Wereld Natuur Fonds (WWF), is het met Krijgers’ uitspraak eens: “Het klopt dat Nederland een belangrijke rol kan spelen in de bestrijding van wildlife crime. Zeker omdat Schiphol en Rotterdam haven allebei een doorvoerhaven zijn, dus als het product weer teruggaat naar de landen waar het verkocht wordt, komt er veel over Schiphol. Als er dus goede controle is op Schiphol en als er ook genoeg capaciteit is om te controleren op wildlife crime. Dan kan Nederland daar op internationaal vlak een grote bijdrage leveren aan het bestrijden van wildlife crime.” 

Welke rol kan Nederland dan spelen in het bestrijden van wildlife crime?

De oorzaak van het binnenkomen van illegale producten van dieren en planten komt vaak door Oost-Europa. Doordat zij zwakkere handhaving hebben, wordt het daardoor makkelijker is om illegale producten Europa binnen te smokkelen. “Als ze Europa eenmaal binnen komen worden ze vrij verhandeld, waardoor het ook Nederland binnenkomt. We moeten het dus vooral aanpakken op Europees niveau. We hebben ook al sinds 2016 de ‘EU Action Plan Against Wildlife Trafficking’,” zegt van Gils. In dit plan wordt er een blauwdruk uiteengezet om samen wildlife crime te bestrijden binnen de EU, en voor het versterken van de rol van de EU in de wereldwijde strijd tegen deze illegale activiteiten. Dit plan wordt na vijf jaar weer aangepast. “Het WWF en andere organisaties zijn betrokken bij deze consultaties om dit plan zo goed en streng mogelijk te krijgen. Dus er moet vooral veel gelobbyd worden op Europees niveau om de regelgeving aan te scherpen.”

Ook heeft het WWF een samenwerking met CITES. “CITES is de conventie die gaat over de illegale handel, zij hebben een internationaal verdrag en daar is Nederland ook bij aangesloten. Dat verdrag geeft aan in welke soorten je wel en niet mag handelen. In Nederland hebben we ook de Managementautoriteit CITES. We praten veel met hen om te kijken naar welke soorten in de CITES-lijst moeten komen. Zodra een soort op een CITES-lijst komt weten alle landen die daarbij aangesloten zijn dat ze niet mogen handelen in bepaalde soorten en dat er bepaalde beperkingen zijn. Zo zorgen we ervoor dat het duidelijk wordt in wat er wel en niet gehandeld mag worden, want nu is dat nog best onduidelijk,” aldus van Gils. 

In Nederland werkt het WWF samen met allerlei handhavingsinstanties. Dus de NVWA, politie en de douane. “Wij werken ook samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die hebben sinds een jaar een container geplaatst waar mensen wildlife producten in kunnen leveren. Dit is gemaakt voor mensen die onduidelijkheid hadden over een erfstuk, bijvoorbeeld een beeldje van ivoor. Die container is er speciaal voor mensen die niet weten wat ze met zulke beeldjes moeten en dan kunnen ze het anoniem in de container inleveren. Zo wordt er voorkomen dat die beeldjes op de markt komen en dat mensen ze gaan verkopen en verhandelen.”  

Hoe kan Nederland wildlife crime dan zo snel mogelijk bestrijden?

De taak is om dus vooral meer orde en structuur te krijgen in de zwakkere landen in Europa, zoals in het oosten van het continent. Van Gils zegt dat dat komt doordat Nederland onderdeel is van de EU en er in Europa het vrijemarktprincipe geldt, dat principe houdt in dat als er goederen Europa binnenkomen er vrij gehandeld mag worden. Er wordt hier ook veel op gehandhaafd door het NVWA en de douane. Alleen is het zo dat het vrij lastig is om te zien wat Nederland binnenkomt omdat er bij de grens geen controle is. Alleen op het vliegveld wordt er door de douane gecontroleerd. Als er dus van binnen de EU wordt gesmokkeld, is er minder strenge controle en zeker aan de grenzen waarbij mensen gewoon met een auto overheen kunnen. Door middel van veel afstemming of de handhaving goed gaat en met meer handhavingscapaciteit zou dit al wat effect hebben op wildlife crime bestrijding.

Conclusie

In conclusie, Nederland kan inderdaad een belangrijke rol spelen in het bestrijden van wildlife crime. Met behulp van de ‘EU Action Plan Against Wildlife Trafficking’, een plan waarin beschreven wordt hoe we samen wildlife crime kunnen bestrijden binnen de EU, en voor het versterken van de rol van de EU in de wereldwijde strijd tegen deze illegale activiteiten. Ook door de samenwerking met CITES, die een lijst hebben gemaakt van dier- en plantsoorten die niet gehandeld en verkocht mogen worden. Daarnaast ook het RVO, door middel van een container waar mensen hun erfstukken als ze bijvoorbeeld van ivoor zijn, kunnen inleveren. Dit soort organisaties en verdragen in Nederland spelen allemaal een belangrijke rol in de bestrijding. Maar ook door middel van strenger handhaven op luchthavens en meer handhavers in te zetten, kan Nederland zo wildlife crime stukje bij beetje bestrijden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *