Factcheck: ’Spelen kunnen land niet veranderen’

Factcheck: ’Spelen kunnen land niet veranderen’

Selma Poutsma, Sjinkie Knegt, Jens van 't Wout en Suzanne Schulting juichen na het winnen van de finale 2000 meter op de World Cup Shorttrack, 28 November 2021

UTRECHT – De aankomende Olympische Winterspelen van 4 tot en met 20 februari 2022 zullen plaatsvinden in Beijing, de hoofdstad van China. Er gaan negentig landen deelnemen aan deze Winterspelen waarvan de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Australië een diplomatieke boycot hebben afgekondigd naar aanleiding van mensenrechtenschending in de noordwestelijke regio Xinjiang. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt, in hun jaarrapport van 2021, dat China zich schuldig maakt aan onderdrukking, mishandeling, uitbuiting, verkrachting en vervolging van Oeigoeren in China.

De diplomatieke boycot voor de Olympische Winterspelen anno 2022 houdt in dat er geen regeringsvertegenwoordigers mee zullen reizen met de atleten uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Australië. Maar van een ‘sportieve boycot’ is geen sprake. De atleten uit de desbetreffende landen zullen gewoon meeconcurreren in de Winterspelen.

Volgens Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, kan zijn organisatie een politiek systeem in een land niet veranderen. Bach maakte in een toespraak duidelijk dat de Spelen boycotten niks teweeg zal brengen: “We are responsible for the Olympic Games. Expectations that the Games can change the political system of a country are exaggerated.”

Amnesty International beweert dat China aan zogenaamd ‘sportwashing’ doet. De mensenrechtenorganisatie beschuldigd China van het oppoetsen van haar imago door een “prestigieus sportevenement te organiseren en te verdoezelen wat er mis is wat betreft het naleven van mensenrechten”, aldus Amnesty International. Ook heeft Amnesty voor de Winterspelen een oproep gedaan aan de Chinese regering, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en aan regeringen en vertegenwoordigers van deelnemende landen. Amnesty roept de Chinese regering op om alle aanklachten te laten vallen tegen alle mensen die vervolgd worden of gevangenzitten wegens het uitoefenen van het recht op vrije meningsuiting, en hen vrij te laten. De oproep aan het IOC bestaat uit meerdere punten, maar is vooral gericht op het waarborgen van de vrijheid van meningsuiting van atleten tijdens de Winterspelen. De oproep aan deelnemende landen van de Spelen gaat vooral over het gebruiken van de invloed die de desbetreffende landen kunnen hebben op de regering van China.

Persvoorlichter Elke Kuijper van Amnesty International legt uit dat er het moeilijk is om dingen te veranderen door te praten met autoriteiten. “Mensenrechten zijn door alle landen van de wereld erkend, maar worden niet door elk land nageleefd.”

Je zou kunnen stellen dat het diplomatisch boycotten van de Olympische Winterspelen een vorm van symboolpolitiek is, vooral omdat er in januari 2022 wel atleten naar China zullen afreizen en geen diplomaten. Overigens brengt het boycotten van sportevenementen bepaalde kwesties aan het licht waar anders eventueel niet bij werd stilgestaan. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelde aan het AD: “Je bereikt middels sport ook mensen die tot dan toe misschien minder bezig waren met mensenrechten. Op die manier heeft het dus wel nut gehad.”

Het boycotten van de Olympische Spelen in China zal geen einde brengen aan de geschonden mensenrechten van Oeigoeren, maar de boycot brengt wél een discussie aan het licht en zet een nieuwe punt op de politieke agenda van de deelnemende landen.

Over de auteur

Luna Mathijse

Mijn naam is Luna Mathijse en ik ben journalist in opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.