Studeren in Nederland duur, maar niet het duurst in Europa

Studeren in Nederland duur, maar niet het duurst in Europa

Foto: Pixabay

LONDON – In Nederland kan studeren in totaal best veel geld kosten. Sommige mensen hebben wel een studieschuld van tienduizenden euro’s. Ook in andere landen in de wereld betaal je soms best veel geld om te studeren.

Cijfers van de OESO uit 2017 laten zien dat het gemiddelde collegegeld wat je moet betalen in Nederland 2060 euro is. Dat is een behoorlijk bedrag, maar Nederland is zeker niet het land waar je het meest moet betalen om te studeren. Wel zijn wij een van de duurste landen in Europa.

De top vijf bestaat uit: Australië, Canada, Japan, de Verenigde Staten en Engeland. In Australië betaalde je in 2017 gemiddeld 4.763 euro om te studeren. In Canada was je 4.939 euro kwijt en Japan staat op plek drie met een gemiddeld collegegeld van 5.229.

De twee duurste landen zijn Verenigde Staten met gemiddeld 15.000 euro en Engeland 11.951 euro. Dat zijn behoorlijke bedragen. Als je dit zo hoort moeten wij met ons collegegeld wel blij zijn, want het kan dus nog veel duurder. Als je niet veel wilt betalen voor je schoolgeld dan moet je in Scandinavië zijn. Daar zijn namelijk meerdere landen waar studeren helemaal geen geld kost, omdat zij een basisbeurs hebben.

Lenen in Engeland

Als je een studie gaat doen in Engeland kan je op verschillende manieren toch zorgen dat je niet elk jaar rond de 10.000 euro moet neerleggen om naar school te kunnen. Je kan via DUO kijk naar de mogelijkheden van wat je kan regelen in Nederland en studiefinanciering in het buitenland. Daar zitten echter wel wat eisen aan verbonden.

In Engeland kan je zelf ook gewoon geld lenen van de overheid voor je studie. Het verschil met Nederland is wel dat je alleen geld kan lenen voor je studie, de overheid maakt het bedrag direct over naar je school. Je kan dus niet zoals in Nederland van je geleende geld je huur of andere dingen betalen.

Schoolgeld in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten betaal je dus ook veel meer dan in Nederland om te kunnen studeren. Echter krijg je hier ook meer voor terug. Zo zijn bij veel Amerikaanse scholen het collegegeld inclusief een woonruimte. Hierdoor betaal je wel veel, maar krijg je er ook meer voor terug. Een studenten vertelde Keuzesprong.nl: “Je betaalt hier meer collegegeld maar je ziet wel dat ze je er iets voor teruggeven. Zo kan je afspraken maken met mensen van de bibliotheek ter ondersteuning van het schrijven van je verslagen, het toepassen van de juiste referentiestijl en het geven van feedback op wat je hebt geschreven. Zoiets heb ik in Nederland nog nooit ervaren.”

Studeren in Amerika is dus duur maar je krijgt er wel wat voor terug. Misschien wordt het dan ook wel waard om er zo veel geld in te investeren. Het grote verschil met Nederland is ook dat scholen in Amerika het bedrag van het collegegeld zelf mogen bepalen. Het is dus niet zoals in Nederland dat er één bedrag is voor elke school. Dit zorgt ervoor dat sommige scholen wel 26.000 euro per jaar kosten.

Kosten in Scandinavië

In Scandinavië vinden ze dat iedereen een eerlijke kans verdiend om te studeren. Vandaar dat in meerdere landen studeren helemaal niks of bijna niks kost. Dit komt omdat veel landen daar hebben geïnvesteerd in een basisbeurs, waardoor iedereen de kans krijgt om zijn of haar studie af te ronden.

Dat je voor precies 0 euro een studie kan volgen geld ook voor de Nederlandse studenten. Zolang je vanuit een land komt dat in de EU ligt kan je in de noordelijke landen gewoon studeren zonder iets te betalen.

Ondanks dat studeren in Scandinavië helemaal gratis is moet je er toch rekening mee houden dat als je een paar jaar daar gaat studeren het je wel geld kan kosten. Het gratis studeren gaat namelijk puur over het schoolgeld. Het leven is Scandinavië is namelijk wel heel duur. De prijzen om daar te leven liggen namelijk een stuk hoger dan hier in Nederland.

Studeren in Nederland niet zo duur?

Als je de prijzen van studeren in de Verenigde Staten en Engeland hoort ga je bijna denken dat studeren in Nederland qua kosten best meevalt. Toch zijn we nog steeds een van de duurdere landen in Europa om je studie af te ronden. In Amerika zit bij sommige scholen wonen er namelijk bij inbegrepen en in Nederland betaal je naast 2.060 euro per jaar om te studeren ook nog veel kosten om op kamers te wonen en andere dingen zoals eten en drinken.

Wij spraken met Nik Roovers. Hij studeert in Engeland en vertelt ons alles over de kosten die hieraan vastzitten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.