Sluiting van opvang kan gevolgen hebben voor motoriek van kinderen

Sluiting van opvang kan gevolgen hebben voor motoriek van kinderen

Foto: Pixabay

UTRECHT – De kinderopvangsector heeft te maken met een tekort aan personeel. Daarnaast is er soms ook personeelstekort door de coronacrisis. Dit betekent dat kinderen minder vaak naar de opvang kunnen en veel meer thuis zijn. Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt zich hier zorgen over.

Rebeca Beck van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft aan dat de sluiting van opvang grote gevolgen heeft voor de motoriek van kinderen. Zij geeft aan bewegen belangrijk is voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Daarnaast heeft bewegen ook nog een goede invloed op slapen, zelfvertrouwen en omgaan met stress.

Maar als kinderen thuis zitten en niet op de opvang is het dan ook automatisch zo dat kinderen niet meer bewegen?

Niet bewegen is slecht voor kinderen

Suzanna Barten is kinderarts en is het er mee eens dat niet bewegen slecht is voor kinderen. “De motorische ontwikkeling voor kinderen wordt voornamelijk door spontane beweging bewerkstelligt.” Bij spontane beweging moet je denken aan bewegingen die zomaar gebeuren, zoals bij een potje voetbal.

Bij de opvang gebeurt het natuurlijk heel vaak dat kinderen een lekker potje gaan voetballen of een andere sport doen. Dit zorgt voor veel spontane bewegingen en dat is dus weer goed voor de motorische ontwikkeling van een kind.

Barten is het er mee eens dat de sluiting van opvang kan zorgen voor problemen in de motorische ontwikkeling van een kind, maar wel voor bepaalde groepen. “Sommige kinderen hebben thuis minder mogelijkheden of worden minder gestimuleerd om buiten te spelen. Voor die groep is het wel zorgelijk dat ze door sluiting van de opvang minder kunnen bewegen.”

Meer binnen spelen

Thuis gaan kinderen automatisch wel minder snel naar buiten, omdat zij niet met hun vriendjes en vriendinnetjes zijn en omdat er thuis misschien ook leuke dingen zijn om binnen mee te spelen. Denk hierbij aan een computer of speelgoed.

“Dat speelt natuurlijk ook mee waardoor de opvang ook wat beter is voor de motoriek van een kind. Kinderen worden op een opvang toch meer geleid om te gaan bewegen. Ze worden daar ook gestimuleerd door andere kinderen om mee naar buiten te gaan”, aldus Barten.

Doet iets met de motoriek

Het is dus zeker zo dat de sluiting van opvang iets doet voor de motoriek van jonge kinderen. Door deze situatie zijn ze minder met vriendjes en vriendinnetjes en gaan ze daardoor ook sneller niet naar buiten.

Het is dus de taak aan de ouders om ervoor te zorgen dat als jouw kind thuis zit omdat hij of zij niet meer naar school kan dat jij er dan wel voor zorgt dat ze naar buiten gaan. Dus neem af en toe even pauze en ga met ze wandelen of spreek af met andere ouders uit de buurt dat de kinderen op een bepaald moment met z’n allen naar buiten gaan en laat een paar ouders daar toezicht op houden. Zo zorgen we er met z’n allen voor dat de motorische ontwikkeling van de kinderen in Nederland niet stilstaat tijdens de coronacrisis.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.