De oplossing voor klimaat onwetendheid bij jongeren

De oplossing voor klimaat onwetendheid bij jongeren

UTRECHT – Grote CO2 opkomst, extreme weeromstandigheden, verlies van biodiversiteit en nog veel meer. Dat deze veranderingen plaatsvinden zal voor vele geen nieuw nieuws zijn. Al jarenlang wordt overal duidelijk gemaakt dat het klimaat dringend hulp nodig heeft. Maar wie gaat deze hulp bieden over tien, of misschien wel veertig jaar? Ooit zullen de volwassenen van nu niet meer in staat zijn actie te ondernemen, dus worden er verwachtingen gelegd bij de jongeren van nu. Maar weten zij wel wat ze moeten doen om dit klimaat te redden? 

 

Wat zijn klimaatveranderingen? 

We kunnen er helaas niet omheen dat er veel verandert op aarde. De aarde waar wij op leven warmt op, wat het klimaat verandert. Deze opwarming van de aarde brengt veel nadelen met zich mee voor de natuur en ons klimaat. Helaas blijven de graden steeds maar stijgen en is het wereldwijd al 1 graad warmer dan honderd jaar geleden. 1 graad klinkt als weinig, maar iedere 0,1 graad brengt grote gevolgen met zich mee. Deze opwarming zorgt voor klimaatveranderingen als een stijgende zeespiegel, voedsel- en drinkwater tekorten, bosbranden en nog veel meer. De temperatuur op aarde kan niet meer dalen, maar een grotere stijging kan wel voorkomen worden. Om de klimaatveranderingen tegen te gaan is het van groot belang dat wij als bewoners van deze aardbol actie ondernemen.  

 

Wat doen we al? 

Gelukkig is het geen onbekend probleem in onze wereld en worden er op veel verschillende schalen dingen gedaan om de opwarming van de aarde te bestrijden. Binnen de politiek is het een ontzettend groot onderwerp waar steeds meer aandacht naar gaat. Op de website van Klimaatplein staat op welke vijf maatregelen we in Nederland vooral focussen: het vergroenen van het belastingstelsel, het verduurzamen van bestaande bebouwing, divesteren uit fossiele energiebedrijven, innovaties voor efficiency en verduurzaming stimuleren en duurzaamheid opnemen in het onderwijs.  

 

Er zijn dus al ontzettend veel initiatieven om klimaatveranderingen tegen te gaan. In de podcast Jeugd van Tegenwoordig bespreken we een paar kleinschalige initiatieven die zich afspelen in Nederland. Van kleding ruilen tot voedselbossen waar de ‘normale’ Nederlandse landbouw ontweken wordt.  

 

Wat valt er nog te doen? 

Natuurlijk kan je niet in je eentje een klimaatramp oplossen, wel kan iedereen zijn eigen steentje bijdragen. Dit kan je doen op verschillende manieren. Zo is het belangrijk dat we allemaal minder vlees en vis gaan eten, minder gaan vliegen en vaker met de trein of bus te gaan. Op beide manieren wordt er veel minder C02 uitgestoten, wat anders de warmte op aarde vasthoudt. Oplossingen die het grootste verschil maken zijn: vaker het OV of de fiets pakken in plaats van de auto en je huis goed isoleren.  

 

Hoe bereiken we jongeren? 

De ernst van de klimaatveranderingen is inmiddels wel duidelijk, maar hoe we het in de toekomst gaan aanpakken is de vraag. Aangezien de jongeren van nu de toekomst zijn van deze generatie is het van belang dat zij weten wat er moet gebeuren. Een manier om ze goed te bereiken zijn bijvoorbeeld gastlessen. De Nationale Jeugdraad (NJR) geeft gastlessen voor jongeren door jongeren. Doormiddel van deze gastlessen worden kinderen en jongeren van groep 8 tot het hogere onderwijs bewust gemaakt van de klimaatproblemen en wat er moet gebeuren om ze tegen te gaan. Elke week worden er verschillende belangrijke thema’s binnen het klimaat besproken, om zo onze en volgende generaties op te hoogte te stellen.

 

Sarah Oey is jeugdvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling bij de Nationale Jeugdraad is onderdeel van deze gastlessen. Ze bespreken oplossingen als klimaatdieet, duurzame kleding, duurzame energie en nog veel meer. Sarah heeft veel kennis en ervaring op het gebied van jongeren en hun bewustwording. “Het is heel belangrijk dat jongeren weten wat ze doen en waar ze mee te maken krijgen omdat het over onze toekomst gaat”, vertelt Sarah in de podcast.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *