De fantasierijke mode uit Japan tegenover het klassieke van Parijs.

De fantasierijke mode uit Japan tegenover het klassieke van Parijs.

Iedereen kiest zijn eigen kledingstijl. Je trekt kleren aan waar je je goed, mooi of fijn in voelt. Toch zijn de populairste kledingstijlen anders in sommige landen. We zoomen in op twee landen waarvan de kledingstijl erg herkenbaar, maar vooral ook erg verschillend is. Het kleurrijke, fantasierijke en opvallende van de Japanse, zogenoemde J-Fashion, tegenover het klassieke, elegante en bescheiden van modestad Parijs. Twee plekken met een sterke modecultuur met een hele andere insteek.

In Japan kleden mensen zich graag om zichzelf uit te drukken. De J-Fashion heeft dan ook vele verschillende stijlen. Allemaal ontzettend uitgesproken, maar ook erg uiteenlopend. Twig vertelt mij over zijn eigen kledingstijlen. De kleding die hij draagt, is ook erg uiteenlopend. Het kleurrijke van Decora Kei en het zwarte en sombere van Visual Kei zijn beide kledingstijlen waar Twig zichzelf tot aangetrokken voelt. “De ene dag voel ik me wat minder en draag ik Visual Kei en de andere dag wil ik heel graag heel veel kleur en accessoires aan bij Decora Kei” vertelt Twig. Het is echter zo dat deze uitgesproken stijlen zijn hoogtepunt al gehad heeft in Japan zelf. Volgens The Sushi Times is het hoogtepunt geweest tussen 1990 en 2010. De uitgesproken kleding was toen overal te zien in Japan. Vandaag de dag is de westerse stijl meer te zien in Japan en wordt er alleen nog op sommige plekken alles uit de kast gehaald voor een mooie en opvallende outfit.

Deze uitgesproken stijl zul je in de stad van de mode niet snel tegenkomen. Parijs kleedt zichzelf volgens mode kenner Ivo hetzelfde als hoe ze in het leven staan. Ze willen vooral niet te veel opvallen en zorgen dat er niet te veel luxe vanaf straalt. De stad begon als basis van vele grote modeontwerpers als Coco Chanel, Louis Vuitton en Yves Saint Laurent. Deze merken zijn nog door de hele stad te herkennen. Coco Chanel opende zelfs haar eerste winkel in deze stad. “Coco Chanel was degene die niet toe wilde geven aan de korte rokjes. De ontwerpster wilde zo min mogelijk aanpassen. Wat ze maakt werkte, en daar ging ze op door” vertelt Ivo. Op de vraag of de eigenwijsheid van Coco Chanel en haar modekeuzes ook is doorgevoerd in de levens van de Parijzenaar geeft Ivo lacherig antwoord. “Daar ben ik zowel mee eens als oneens, maar dat ligt er misschien ook aan dat ik zelf ook Parijzenaar ben” aldus Ivo.

Over de auteur

Famke Arts

Mijn naam is Famke Arts. Ik ben 22 jaar en graag bezig met media. Na een opleiding fotografie ben ik begonnen aan journalistiek. Het lijkt mij erg leuk om later fotografie met journalistiek te combineren. Je kunt mij bereiken via mij email, famkearts@gmail.com of telefonisch, 06-82680559.