Studiefinanciering met alle gevolgen hiervan en hoe nu verder?

Studiefinanciering met alle gevolgen hiervan en hoe nu verder?

Foto door Michael Longmire met Unsplash

UTRECHT- Het leenstelsel, studenten hebben er een duidelijke mening over. Het heeft ontzettend veel ophef opgeleverd de afgelopen jaren. Maar nu lijkt het er dan toch op dat het dan toch afgeschaft. Maar dat levert ook weer veel vragen op want hoe gaat die nieuwe basisbeurs er dan uitziet? En hoe worden studenten gecompenseerd? Nathaniel Germain, voorzitter van Stuur en actief bij #nietmijnschuld, houdt zich hier bezig.

 Het leenstelsel heeft voor ontzettend veel ophef gezorgd de laatste jaren. Voorheen hadden we de basisbeurs en was het studiegeld dus een gift. Nu lenen studenten elke maand, dat bedrag moet aan het einde van de rit binnen 30 jaar terugbetaald worden. Dit zijn soms enorme bedragen. Germain vertelt dat veel studenten niet op DUO durven te kijken omdat ze bang zijn voor dat hoge bedrag, studenten ervaren super veel stress. Het huidige leenstelsel heeft dus ook behoorlijk wat invloed op de mentale gezondheid van jongeren. Dat is een van de grote gevolgen van het leenstelsel, daarnaast ervaren studenten een enorme prestatiedruk, stress en gaan vaak veel meer werken wat weer ten koste gaat van de studie. Hierdoor kan je studievertraging oplopen wat er weer voor zorgt dat je meer moet lenen. Een visuele cirkel. Daarnaast is de doorstroom van Mbo en Hbo minder geworden, studenten willen in het algemeen minder lang studeren. En natuurlijk de invloed van je studieschuld op je hypotheek.

Maar nu lijkt het er toch op dat het leenstelsel wordt afgeschaft en we teruggaan naar de basisbeurs. Maar hoe moet dat er dan uitzien? Daar houdt onder andere #nietmijnschuld zich mee bezig. Vanaf de ingang van het leenstelsel protesteren zij hiertegen. Door protesten en marsen in grote steden maar ook veel lokale acties. Zij willen dat de nieuwe basisbeurs er als volgt uit moet gaan zien, 1/3 betaalt de student zelf, 1/3 de ouders van de student en de resterende 1/3 door de overheid. Ouders die hun deel niet kunnen betalen moet betaald worden door de overheid. Uit onderzoek blijk dat studenten 12 uur per week kunnen werken zonder dat het invloed heeft op hun studie, bij meer uren loop je risico op studievertraging. Met die 12 uur werken kunnen studenten 1/3 deel betalen. Een goede oplossing dus volgens Germain.

Maar wat dan met alle studenten die de afgelopen jaren hebben moeten lenen met alle gevolgen van dien. Tot nu toe zijn de geluiden hierover niet heel hoopgevend. Germain vertelt hoe zij de compensatie zien voor studenten. ‘De studenten moet krijgen wat ze hadden gekregen met de gewone basisbeurs, alsof het leenstelsel niet heeft plaatsgevonden’. 3Jongeren hebben al zoveel waar ze voor moeten gaan betalen, klimaatcrisis, vergrijzing, woningmarkt etc. Maar Germain zegt dat hij daar niet veel hoop op heeft.

Voor veel studenten zijn de gevolgen dus enorm. Studieschuld is bij veel mensen een enorm bedrag en dus een grote factor van stress. En niet alleen daarover zitten jongeren in, daarnaast spelen en nog zoveel andere grote problemen als klimaatcrisis, vergrijzing, corona en woningmarkt. Om deze reden wordt het leenstelsel afgeschaft de basisbeurs komt dus terug. Op welke manier is alleen nog onduidelijk. Wat voor veel studenten ook nog een groot vraagteken is of en hoe studenten gecompenseerd worden. Het is te hopen dat dit snel geregeld wordt en dat jongeren zich niet bezig hoeven te houden met een enorme schuld voor onderwijs.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.