‘Klimaatverandering is een politieke verantwoordelijkheid, niet van de jongeren’

‘Klimaatverandering is een politieke verantwoordelijkheid, niet van de jongeren’

WORMER – Het klimaat; misschien wel één van de grootste wereldproblemen op dit moment en in de toekomst lijkt het nog erger te worden. Steeds meer jongeren willen dat er nu iets veranderd, maar het lijkt moeizaam te gaan. Tessa Dool is vandaag te gast bij onze podcast en zij is van jongs af aan al zeer klimaatbewust bezig en zit sinds kort bij de Jonge Klimaat Beweging (JKB).

De Jonge Klimaat Beweging

De JKB vertegenwoordigt de stem van jongeren in het klimaatdebat namens meer dan vijftig jongerenorganisaties. Zij gaan onder andere in gesprek met politici en jongeren over het klimaat. Bij politici proberen ze aan te geven wat de klimaatproblematiek zo cruciaal maakt. Daarnaast gaan ze ook met jongeren in gesprek over hoe zij hun toekomst zien en wat ze graag zouden willen zien.  Een soort tussenpersoon tussen de jongeren en de politici. Daarnaast voeren ze ook campagnes en proberen zij klimaat- en duurzaamheidsbeleid te beïnvloeden.

Tessa Dool is nog maar 21 en één van de bestuursleden van de beweging. Van jongs af aan is ze al heel duurzaam. Haar beide ouders zijn vegetarisch en duurzaam bezig waardoor het haar met de paplepel is ingegoten. “Wij gingen vroeger bijvoorbeeld nooit met het vliegtuig op vakantie vanwege de CO2 uitstoot en we aten ook geen vlees omdat dit duurzamer is”, zegt Tessa. Zelf is ze net afgestudeerd aan de Leiden University College met de bachelor Earth, Energy & Sustainability. Duurzaamheid is iets waar ze heel graag in wil werken en mee bezig wil zijn en daarom is ze ook heel blij dat ze bij JKB aan de slag kan komende tijd.

Mentale druk

Afgelopen week bleek uit onderzoek van UNICEF dat jongeren zich weinig gehoord voelen. Voornamelijk ook over het klimaat kwam naar voren. Hierdoor verslechtert het mentale welzijn van jongeren, omdat ze niet het idee krijgen dat hun mening hier toe doet al gaat het wel om hun toekomst. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn drie jongeren in gesprek gegaan met Kamerleden om advies te geven . Ze spraken onder andere over het creëren van meer klimaatbewustzijn onder volwassenen. “Ik weet altijd nog een moment dat ik me vrij sip voelde en het hierover had met een vriendin waarvan zij zei dat ze hier ook mee zat. Nadat ik noemde dat het ging over de problemen over het klimaat zei ze lacherig dat haar meer ging omdat ze niet naar een feestje kon gaan”, zegt Dool.  Tessa heeft dit dus zelf ook ervaren en het was één van de eerste keren dat ze merkte dat andere leeftijdsgenoten hier heel anders in stonden.

Goede  alternatieven

We weten allemaal dat er iets moet worden veranderd aan het klimaatbeleid en hoe dat nu gaat, maar wat zijn nou goeie oplossing of alternatieven? Tessa geeft een aantal goede voorbeelden: “Minder vlees eten of meer plantaardig eten, niet gaan vliegen op vakantie, zo min mogelijk de auto nemen als je die tot beschikking hebt en zo zijn er nog veel meer kleine en grote dingen die je zou kunnen doen.” Vanuit de JKB willen zij jongeren niet per se aansporen om dingen te veranderen als individu, maar ze vinden het voornamelijk een politieke verantwoordelijkheid is en verantwoordelijkheid van bedrijven. “Wij vinden het kort door de bocht om te zeggen dat je als individu zo duurzaam en bewust mogelijk moet leven terwijl we in zo’n niet-duurzaam systeem leven”, aldus Dool. De Klimaat Beweging gaat vooral in gesprek met jongeren over duurzaamheid en hoe zij graag verschil zouden willen zien in het beleid wat nu wordt gevoerd.

Vandaag gaan we in deze podcast van Jeugd van Tegenwoordig focussen op de toekomst van de jeugd met het klimaat als aandachtspunt. Alles draait in deze podcast over duurzaamheid, klimaatbewust leven en goeie alternatieven in wat jongeren anders zouden kunnen doen. Er zijn meerdere gasten aanwezig waaronder Tessa Dool.

Meer weten? Luister dan nu onderstaande podcast!

Over de auteur

Lysa te Riele

Ik ben een tweedejaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ik ben nieuws- en leergierig en kijk met een open-mind naar de wereld. Elk verhaal heeft twee kanten en ik probeer altijd beide kanten te horen/onderzoeken voor ik ergens een oordeel over vel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.