De populariteit van havermelk; alleen maar voordelen?

De populariteit van havermelk; alleen maar voordelen?

Bron: Unsplash

In steden over de hele wereld is er de laatste jaren een opvallende trend opgedoken; plantaardige melk. Consumenten zijn steeds meer bewust van het klimaat en kiezen daarom vaker liever voor een alternatief voor koeienmelk. Het breidt zich zelfs uit naar een ware trend onder inwoners van de randstad, de zogeheten havercappu is ondertussen niet meer weg te denken uit het stadse leven.

Mensen worden zich steeds meer bewust van hun voedingskeuzes en zoeken naar gezondere en duurzamere opties. Havermelk, past perfect in deze trend. Het biedt niet alleen een smakelijk alternatief voor koemelk, maar het is ook glutenvrij, wat het aantrekkelijk maakt voor mensen met glutenintolerantie. Daarnaast heeft havermelk milieuvoordelen die de stedelijke bevolking aanspreken. De productie van havermelk vereist minder water en land in vergelijking met zuivelproducten, en de koolstofvoetafdruk is over het algemeen lager, aldus Gezonder Leven.

De populariteit van havermelk wordt ook aangewakkerd door de veelzijdigheid ervan. Het schuimt goed, waardoor het een uitstekende keuze is voor koffiedrankjes zoals latte’s en cappuccino’s. Bovendien geeft het een romige textuur aan smoothies en havermout, waardoor het een essentieel ingrediënt is geworden in de moderne stedelijke keuken, aldus Raymond Scheerman, eigenaar van café Effe Anders.

Nadelige kant

In een TikTok video wordt door maker Mike Verest beweerd dat havermelk slecht zou zijn voor je gezondheid. In de video spreekt hij zich specifiek uit over het merk Oatly. De video kreeg 2.6 duizend likes en meer dan twaalfhonderd reacties. Deze beweringen blijken te kloppen. De drank is niet heel gezond wegens de suiker en de koolzaadolie. Daarnaast kan het negatieve invloed hebben op de darmgezondheid, en zorgt het ingrediënt haver dat voedingsstoffen minder goed worden opgenomen in het lichaam, meldt My Protein.

Bekijk hier de bijbehorende reportage:

Over de auteur

Noa Rikken

Hallo Lezers! Mijn naam is Noa Rikken, twintig jaar oud en één van de journalisten van Upd8. Ik schrijf al jaren, en hier haal ik ontzettend veel plezier uit. Ik kijk ernaar uit om uitzendingen te maken.