Zijn cold cases tegenwoordig makkelijker op te lossen?

Zijn cold cases tegenwoordig makkelijker op te lossen?

UTRECHT- Cold cases hebben de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen. Niet alleen doordat de media er meer aandacht aan besteed, maar ook door de opkomst van nieuwe technieken. Maar kunnen cold cases makkelijker worden opgelost door deze nieuwe technieken? Nikki Jongerling heeft de bachelor criminologie gedaan aan de Universiteit Leiden. Daarnaast werkt ze ook als vrijwilliger voor Bureau Van Meerbeeck, een cold case onderzoeksbureau. Zij legt uit of cold cases door nieuwe technieken en de rol van de media vandaag de dag makkelijker zijn op te lossen dan vroeger.

Tegenwoordig zijn er steeds meer technieken die kunnen helpen bij het oplossen van cold cases. “Het meeste actuele voorbeeld dat ik kan geven is het gebruik van een hologram in een verkrachtingszaak”, zo laat Jongerling weten. Het coldcaseteam van de politie Rotterdam gebruikt namelijk een hologram om een zedendelinquent elf jaar na dato op te sporen. Het is voor de politie in Nederland de allereerste keer dat een hologram, een driedimensionale beeltenis van de verdachte, voor opsporingsdoeleinden wordt gebruikt.

“Ook worden er VR-brillen gebruikt om een plaats delict te reconstrueren, om mensen toch een kijkje te geven hoe een plaats delict er toen uit zag. Daarnaast maak je het zo ook weer populair, want dit soort dingen trekken de aandacht van mensen. Of het meteen tot een tip leidt dat weet je natuurlijk niet, maar is zeker mogelijk”, aldus Jongerling.

“Daarnaast worden er natuurlijk heel veel zaken opgelost met behulp van DNA-onderzoeken”, aldus Jongerling. Zo bestaat al 25 jaar de DNA-databank voor strafzaken. De eerste grote doorbraak van de databank was de zaak van de vermoorde scholiere Sybine Jansons (1999). Daarna volgde nog vele andere zaken, die zonder dit opsporingsmiddel anders nooit zouden zijn opgelost. Tegenwoordig kan er nog veel meer gedaan worden met DNA. “Er is op zoveel vlakken meer mogelijk geworden de afgelopen jaren. Daardoor kan je ook gewoon zeggen dat de forensische kant in het algemeen meer mogelijk heeft gemaakt”, aldus Jongerling.

Maar naast de forensische kant is er ook meer mogelijk door de digitalisering. “Er is nu ook veel meer mogelijk met het traceren van telefoons. Er kan zo worden nagegaan waar iemand op een bepaald moment en op een bepaald tijdstip is geweest. Daarnaast is het bereiken van een groter publiek ook zeer belangrijk. Als mensen nog omkijken naar een bepaalde zaak en denken misschien moet ik me melden als ik een tip heb, kan dat natuurlijk ook helpen”, zo laat Jongerling weten.

Al deze nieuwe technieken zorgen ervoor dat cold cases een grotere kans hebben om opgelost te kunnen worden. Maar om een zaak nu nog te kunnen oplossen is het allereerste onderzoek het belangrijkst, zo laat Jongerling weten. “De volledigheid van het eerste onderzoek, dus het onderzoek net na de moord, is heel belangrijk. Dat er toen genoeg bewijsmateriaal is verzameld en dat daar goed mee om is gegaan, want dan kan er nu nog wat mee gedaan worden. Vroeger wisten ze ook niet hoe belangrijk het nu is om met bepaalde bewijsstukken om te gaan. Nu heb je een forensisch team die op een hele andere manier werkt dan een aantal jaar geleden. Want in sommige zaken zijn bewijsstukken als het ware “besmet” met vingerafdrukken van mensen die er niet aan hadden mogen komen of dossiers missen en dat maakt het nu nog onderzoek doen naar sommige cold cases heel lastig”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.