Jongeren antwoorden: Heersen er zorgen over de toekomst vanwege de klimaatcrisis? 

Jongeren antwoorden: Heersen er zorgen over de toekomst vanwege de klimaatcrisis? 

Foto: Markus Spiske via Pexels

UTRECHT- ‘De vertegenwoordigers van de toekomst’: zo worden de jongere generaties van nu vaak wel eens genoemd. Niet alleen zijn zij later verantwoordelijk voor de problemen van de maatschappij, zij moeten die ook nog eens zien op te lossen. De klimaatcrisis is één van deze problemen. Het is een obstakel dat steeds meer ingrijpende gevolgen met zich mee brengt voor de toekomst.  

 De mogelijke gevolgen van de klimaatcrisis kunnen in zekere zin zorgen veroorzaken bij jongeren over hun visie op de toekomst. “Het verschilt natuurlijk per persoon, maar de klimaatproblematiek kan allerlei soorten emoties oproepen bij jongeren. Dat kan angst of verdriet zijn, maar ook frustratie. ”, vertelt klimaatpsycholoog Sara Wortelboer. “Ik snap heel goed dat jongeren hier boos om kunnen zijn omdat ze met deze situatie voor de rest van hun leven zitten opgescheept, terwijl zij daar eigenlijk niks aan kunnen doen.” 

 Uit internationaal onderzoek door diverse hoogleraren, dat is afgenomen onder 10.000 jongeren van 16 tot 25 jaar uit tien landen, is gebleken dat ruim 59% van de ondervraagden extreme zorgen ervaarde vanwege de huidige klimaatveranderingen (bron: Hickman & Marks, 2021). Hoe denken jongeren in Nederland daarover en op welke manier ontwikkelt hun gedrag over de klimaatcrisis? Wij hebben het zowel jongeren als klimaatpsycholoog Sara Wortelboer gevraagd. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *