”Verwerken doe je nooit”

”Verwerken doe je nooit”

Utrecht – Dagenlang zat Esther Paul angstig ondergedoken in een chalet in Elburg. Ze hielt nauw contact met haar moeder (Suus Joosten), maar op een avond kreeg Suus geen reactie meer van haar dochter. Als haar zoon de volgende dag naar het politiebureau gaat komt de harde waarheid naar boven. Het lichaam van Esther is ongeveer op hetzelfde moment teruggevonden in het Veluwemeer.  

 

Waarom werd Esther het slachtoffer van deze afschuwelijke moord? Wie kan zoiets nou gedaan hebben? Dit zijn vragen die niet alleen al jaren door Suus haar hoofd heen gaan, maar ook de politie kampt met deze onduidelijkheden. In 2017 werd Esther ernstig toegetakeld teruggevonden door twee Duitse voorbijgangers. Ze zou waarschijnlijk zijn doodgeschopt.  
Echter is het nooit duidelijk geworden wie deze moord zou hebben gepleegd en wat het motief hiervoor was. Wel zijn er meerdere verdachten, maar dit heeft helaas nooit tot enig resultaat geleid. Zo bevindt de ex vriend van Esther zich in het criminele circuit en wordt hij ervan verdacht de moord op Esther te hebben gepleegd.  

Mike J. en Kuvu V. werden als medeverdachten gezien en zijn zelfs opgepakt. Echter was er geen bewijs dat de twee mannen aan de moord zou kunnen linken. Hierom werden ze beiden weer vrijgelaten.

  

Voor een nabestaande als Suus Joosten is dit natuurlijk verschrikkelijk. Hoe verwerk je zo’n verlies als je niet eens weet wat er met je dierbare is gebeurd. ‘’Je komt in een soort van achtbaan terecht. Soms heb je topdagen, maar andere dagen ben je juist weer helemaal verdrietig. Ik heb een leven voor Esther haar dood en na Esther haar dood om het maar zo te zeggen’’.  
Een nabestaande kan vervelendere gevolgen ervaren na het verliezen van iemand die is vermoord dan wanneer diegene natuurlijk overlijdt.  
Zo word je hierbij ook nog eens betrokken met het onderzoek van de politie en de rechtszaken. 

 

Nabestaanden krijgen vaak te maken met vermoeidheid en slapeloze nachten. Daarnaast lopen ze ook nog eens met gevoelens van schuld, boosheid en angst rond. Hoe kan je zoiets dan eigenlijk verwerken? Suus Joosten vertelt veel hulp te hebben gevonden doordat ze met andere nabestaanden kon spreken die ook iemand zijn verloren door een moord. Zo kan je bij Fonds slachtofferhulp terecht om met andere nabestaanden in contact te komen. ‘’Alleen zij kunnen je echt begrijpen doordat ze het zelf ook hebben meegemaakt’’, aldus Suus Joosten.  
 

Veel nabestaanden kiezen ervoor om hulp te zoeken bij een psycholoog die gespecialiseerd is in rouw na moord en doodslag. Zo bestaat er in Nederland het Netwerk Traumatisch Verlies. Roza Boer begeleidt mensen die een dierbare zijn verloren door moord of doodslag in hun rouwproces. ‘’Nabestaanden kunnen zoiets moeilijk verwerken ook doordat het telkens weer aan de orde komt.’’ Roza Boer heeft zelf ook plotseling een dierbare verloren, waardoor ze zelf ook nog eens een ervaringsdeskundige is. Ze was al werkende als begeleider toen haar zus om het leven kwam.   

 

In deze aflevering van ‘Onopgelost de Podcast’ hebben we het over wat een cold case met nabestaanden doet. Hoe gaan ze verder met hun leven? Hierover spreken we onder andere met Roza Boer. Ze zal vertellen over haar persoonlijke ervaring van het verlies van haar zus en hoe ze dit heeft toegepast op haar werk. Ook laat ze weten wat een cold case zo moeilijk te verwerken maakt.

.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *