Dagmar Kovâc klom op van mbo naar de universiteit

Dagmar Kovâc klom op van mbo naar de universiteit

ROTTERDAM- Dagmar Kovâc (21) studeerde op drie verschillende niveaus. Ze is begonnen op mbo Business and Fashion en studeert op dit moment Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tussendoor heeft ze haar propedeuse behaald op het hbo in Zwolle. Daarom heeft ze nu een behoorlijke studieschuld 

Kovâc studeert nu in totaal vijf jaar. “Eigenlijk ben ik al sinds mijn 16e student. Ik ben na de mavo mbo gaan doen. Dat vond ik erg leuk, maar ik had er geen uitdaging. Ik heb toen besloten om hbo te gaan doen. Ik heb mijn propedeuse behaald en ben doorgestroomd naar de universiteit. Ik heb elk onderdeel van het algemene onderwijssysteem in Nederland meegekregen.” 

“Op mbo zit de regeling van studiefinanciering zo dat je studieschuld wordt afbetaald op het moment dat je je diploma behaald hebt. Toen ik op het hbo zat heb ik een brief ontvangen dat er zo’n €25.000,-. totaal aan schuld was kwijtgescholden. Dit was dan het totaalplaatje van mijn reisproduct en studiefinanciering die ik heb ontvangen. Mijn studiefinanciering is ook een aantal maanden erg hoog geweest toen ik in Londen stageliep. Ik ben toen wel heel erg geschrokken van de hoogte van het bedrag. Het geld dat ik op hbo en universiteit ontvangen heb en zal ontvangen, wordt niet kwijtgescholden. Dat is best schrikken als je er af en toe bij stil staat.” zegt Kovâc. 

Kovâc leent elke maand. “Hoeveel ik leen verschilt. Ik kijk heel erg naar wat ik in een maand nodig zal hebben en maak dan de inschatting of ik de lening omlaag of omhoog moet doen. Op mbo zit de regeling van studiefinanciering zo dat je studieschuld wordt afbetaald op het moment dat je je diploma behaald hebt. Toen ik op het hbo zat heb ik een brief ontvangen dat er zo’n vijfentwintigduizend euro. Totaal aan schuld was kwijtgescholden.”

Werken is geen optie voor Kovâc. “De reden dat ik geld leen is om mijzelf te onderhouden. Ik ben mantelzorger voor mijn vader. Ik woon bij hem. Hij heeft een uitkering. Ik probeer zoveel mogelijk om alle kosten die ik maak te vergoeden of te minimaliseren. Ik vind het goed dat het leenstelsel er is, zonder enige voorziening wat betreft studiefinanciering zou onderwijs een stuk minder toegankelijk zijn voor veel studenten. Ik vind dat er naar een alternatief moet worden gezocht waarbij wordt gedacht aan de financiële situatie waarin een net afgestudeerde zich zal bevinden. Er zijn landen waarin onderwijs grotendeels gratis is, waarom kan dat in Nederland niet?” 

Hoog streven is iets waar Kovâc niet bang voor is. “Ik heb vroeger heel veel meegemaakt qua thuissituatie en ben niet bang voor een uitdaging. Als iets tegenvalt, kan ik daar wel tegen. Het heeft me veerkrachtig gemaakt en het gevoel gegeven dat alles mogelijk is. Daardoor ben ik altijd in voor onverwachtse dingen. Een tijdje geleden belde een vriendin me met het nieuws dat ze een sollicitatiegesprek had geregeld bij Fashion Week. Ik had niets te doen en ben met haar meegegaan. En zo komt het dat ik daar gewoon heb gewerkt. Veel van mijn vrienden zijn ook heel spontaan, dus het ligt ook aan de mensen waarmee je omringd bent.” 

Een ander voordeel van veel levenservaring, of die nou positief is of niet, is dat je je minder druk maakt over wat anderen van je vinden. “Ik vond sommige delen van mijn opleiding op het mbo niet goed geregeld. Ik heb het meerdere keren aangekaart bij mijn decaan, maar hij veranderde niets. Daardoor nam ik het heft in eigen handen en heb ik een staking georganiseerd. Toen luisterde hij wel.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.