Studenten afhankelijker van ouders door zorgen studieschuld 

Studenten afhankelijker van ouders door zorgen studieschuld 

UTRECHT- Om de vijf jaar doet voorlichtingsinstituut Nibud een studentenonderzoek. Hun laatste onderzoek was in 2017. Dit jaar hebben ze nog een keer onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat studenten sinds het vorige onderzoek afhankelijker zijn van hun ouders, zich zorgen maken over hun studieschuld en problemen hebben met wonen en werken. Nanne Houtsma, junior wetenschappelijk medewerker van het Nibud, werkte mee aan dit onderzoek. “Het is lastig om een specifieke oorzaak aan te wijzen. Het komt door een samenloop van verschillende factoren”. 

Nanne werkt sinds anderhalf jaar bij het Nibud. Ze houdt zich voornamelijk bezig met financieel gedrag en jongeren. “Studenten zijn vooral op financieel gebied afhankelijk van hun ouders. Denk bijvoorbeeld aan ouders die meebetalen aan thuiswonende studenten, bij bijvoorbeeld hun telefoonabonnement of reisverzekeringen.”  

Het aantal thuiswonende studenten is toegenomen sinds vier jaar geleden. “Studenten blijven langer bij hun ouders hangen. Het ligt misschien aan corona, of omdat studenten het fijner vinden om thuis te wonen. Wat wel is gebeurd, is dat het studiefinancieringsstelsel is veranderd. Er is geen basisbeurs meer.” Er is nog een andere oorzaak. “Wat we ook zien, is dat studenten zich meer zorgen maken over lenen. Hierdoor zijn ze misschien ook financieel afhankelijker van hun ouders.” Nanne geeft aan dat dit een probleem is. “Bij het Nibud pleiten we ervoor dat iedereen financieel zelfstandig leven kan hebben en deze financiële afhankelijkheid belemmert dat.” 

Het leenstelsel kan volgens Houtsma een scheiding veroorzaken tussen studenten: “Studenten hebben een inkomen nodig om een financieel zelfstandig leven te kunnen leiden. Het zou kunnen zijn dat jouw ouders wel kunnen bijdragen aan je studie, zodat jij kan studeren en geen schuld hebt. Terwijl andere ouders dat niet kunnen. Daardoor creëer je eigenlijk een kans-ongelijkheid voor het zoeken van een baan of het kopen van een huis.” 

Of de financiële situatie van studenten slechter is dan ooit, is volgens Houtsma moeilijk te zeggen. “Je kan het van twee kanten bekijken. Aan de ene kant sparen studenten steeds meer en hebben ze minder vaak een studieschuld en kunnen ze beter rondkomen. Maar aan de andere kant zien we wel dat studenten dus afhankelijker zijn van hun ouders, dus het is maar net hoe je het bekijkt. Als je alleen kijkt naar rondkomen, zie je dat studenten dat nu wel heel goed kunnen. Bij het kijken naar andere punten, doen ze het minder goed dan voorgaande jaren op financieel gebied. ” 

Het Nibud zet voor hun onderzoeken vragenlijsten uit bij een pannelbureau en laat deze invullen door 1500 studenten. Het gaat om studenten die representatief zijn voor het hele land. Ze waren allemaal 18 tot en met 29 jaar. Zij kregen vragen over hun financiële situatie en die heeft het Nibud geanalyseerd. Dit waren studenten van het HBO en WO. Doordat Nibud om de vijf jaar een studentenonderzoek, zie je veel verschillen tussen de uitkomsten van ieder onderzoek. “Daardoor kan je een trend zien. Dat is heel erg mooi van deze onderzoeken.” zegt Houtsma. 

Houtsma onderzoekt niet alleen, maar praat zelf ook mee in een podcast van het Nibud. De podcast heet ‘Geldpraat’. Om de twee weken praten drie presentatoren over zaken die te maken hebben met geldzaken. Houtsma: “We willen geldzaken toegankelijk en bespreekbaar maken. Want eigenlijk heeft iedereen wel te maken met geld. Of je nou student bent of dat je werkt. We behandelen onderwerpen die iedereen aangaan. Hoe verdeel je bijvoorbeeld de kosten als je samenwoont, wat thuiswerken kost, hoe het studiefinancieringsstelsel werkt en hoe werkt het toeslagenstelsel. We nodigen ook vaak een gast uit die hier veel over te vertellen heeft.”  

Houtsma: “Om er goed over te kunnen praten, kiezen we vaak onderwerpen die ons aan het hart gaan. We zijn alle drie rond de dertig. Denk bijvoorbeeld aan het onderwerp “studieschuld”, wat voor effect dat op ons heeft. Doordat we zelf tegen de onderwerpen aanlopen, kunnen we ze goed uitleggen voor de luisteraars en begrijpen zij het ook beter.”  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.