Factcheck: skinny jeans NIET slecht voor je ballen

Factcheck: skinny jeans NIET slecht voor je ballen

CC: fLickr, Ronnie23

Skinny jeans slecht zijn niet slecht voor je ballen. Testiculaire hitte is niet goed voor de zaadaanmaak, dat is bewezen, maar dat skinny jeans dit veroorzaken niet. In een artikel van Men’s Health, gepubliceerd op 31 Oktober, wordt dit wel geclaimd. Prof. Tycho Lock, androloog/uroloog, een wetenschapper op het gebied van mannelijke geslachtsorganen, reageerde op de claim. Hij verwees direct door naar literatuur waaruit blijkt dat alleen indien testikels op de huid van het onderlichaam liggen (extreme skinny jeans!), de gemeten kwaliteit significant achteruitgaat. In de praktijk komt dit dus bijna niet voor.

‘’Onderzoek wijst uit: skinny jeans zijn slecht voor je ballen’’, is dus niet waar: of er genoeg wetenschappelijk bewijs voor is om de strakke broeken slecht voor je ballen te noemen, wordt al jaren in twijfel getrokken. ‘’Ga rustig af en toe uit in je skinny jeans als je dat leuk vindt, draag op andere momenten normale (wat wijdere) kleding’’, is het advies Prof. Lock. Ook geeft hij aan dat zelfs als je testikels warmer worden dan gewenst, de temperatuur maar een tijdelijke invloed heeft. Daarna normaliseert de kwaliteit weer.

Onderbroeken en slecht geschapen ballen

‘’Zo blijkt uit onderzoek dat het dragen van te strakke broeken een slechte invloed heeft op de mannelijke vruchtbaarheid. Niet per se omdat de broek zo strak zit, maar eerder omdat je testikels moeten afkoelen om goed zaad te produceren’’, schrijft Men’s health in het artikel. Ze verwijzen hierbij door naar de BBC, dat bij nalezen niet gaat over een onderzoek naar skinny jeans. Het artikel gaat over onderbroeken en dat het dragen van een lossere onderbroek, zou kunnen resulteren in betere zaadaanmaak. Dit blijkt, bij het nalezen van de literatuur ook niet zo te zijn. Meerdere onderzoeken wijzen erop dat het onwaarschijnlijk is. Zo schrijft departement urologie, state university van New York in de studie die zij publiceerden het volgende: ‘’Het is onwaarschijnlijk dat het type onderbroek een significant effect heeft op de mannelijke fertiliteit.’’

Daarnaast wijst Prof. Lock bij één stuk literatuur, waarin onderbroek type wel effect blijkt te hebben op de zaadkwaliteit, op de waarschuwing dat het resultaat niet getrokken kan worden naar de algemene bevolking. ‘’Onze studie kan niet gegeneraliseerd worden op mannen van de algemene populatie’’, schrijft department of environmental health, Harvard University, in deze studie. Het onderzoek is namelijk uitgevoerd op mensen die al veel minder goed zaad hadden. ‘’Als je dus al een afwijking hebt aan je testikels, kan er wel duidelijk gezegd worden dat je beter geen skinny jeans kan dragen. Als je normaal geschapen bent is dit dus niet zo’’, aldus Prof. Lock. In nog weer een ander onderzoek blijkt dat mannen die in een zeer warme omgeving werken niet vaker bedroevend zaad hebben (dan mensen die niet in de warmte werken).

Wat wel voor een verminderde zaadproductie zorgt

‘’De reden van slecht zaad is vaak onbekend, we kennen enkele DNA-afwijkingen die lijden tot geen of slecht zaad’’, aldus Prof. Lock. ‘’Van het grootste deel van de mannen met slecht zaad blijft de oorzaak in nevelen.’’ Natuurlijk zijn er wel een aantal factoren waarvan we wel weten dat ze de zaadkwaliteit kunnen verslechteren. Zo is koorts hebben zeer slecht voor de zaadproductie. Ook zijn bijvoorbeeld anabole steroïden, fors roken of drugsgebruik inclusief alle vormen van cannabisgebruik. Daarnaast geeft Prof. Lock aan dat cannabis gebruik zelfs een hogere kans op zaadbalkanker geeft.

Conclusie

Skinny jeans zijn dus niet per definitie slecht voor je ballen, zoals Men’s Health wel beweert. Doe af en toe skinny jeans aan als je dat wil. Zorg alleen dat je een broek koopt die niet zo strak zit dat je ballen tegen je onderlichaam aan komen te zitten.

Bronnen:

Alle bronnen die gebruikt zijn tijdens deze factcheck zijn terug te vinden via links in de tekst.

Alle bronnen werden voor het laatst geraadpleegd op 17-11-2023.

Ook werd er gebeld met Prof. Tycho Lock, androloog/uroloog, op 16-11-2023.

Over de auteur

Job Ploeger

Ik ben 21 jaar, kom uit Alphen a/d Rijn. Twee jaar terug ben ik begonnen met reizen waarbij ik er achter ben gekomen dat ik het heel tof vind om verhalen van mensen aan te horen. Het blijkt dat er veel mensen zijn met een verhaal (dat waard is om aan te horen), en op het moment wil ik het dan ook mijn missie maken om die verhalen weer door te vertellen als journalist.