“Wij zijn der om de nabestaanden te helpen en het stof van coldcases te houden”

“Wij zijn der om de nabestaanden te helpen en het stof van coldcases te houden”

In deze tweede aflevering van Onopgelost De Podcast gaan wij in op zaak rondom Esther Paul. Zij werd 29 april 2017 bruut vermoord en gedumpt in het Veluwemeer in Biddinghuizen. Verdachten genoeg, maar de dader is nooit gepakt.

Met ons in de studio is de moeder van Esther, Suus Joosten. Ook een vriendin van Suus en bestuurslid van de FNG (Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers), Wicky van der Meij zit bij ons aan tafel. Terwijl wij met Wicky en Suus zoveel mogelijk duidelijk maken over de moord op Esther spreken wij ook een rechercheur coldcases, Leo Simais en een rouw therapeut, Roza Boer, aan de telefoon.

Leo Simais, operationeel expert Voorziening Coldcase en Vermiste personen politie eenheid Den Haag, In het kort dus rechercheur coldcases. Hij heeft veel samengewerkt met Wicky voor wel meer dan 1000 cases. Verder heeft hij een nieuwe kijk op het oplossen van coldcases. Leo heeft het over het inzetten van gepensioneerde rechercheurs. Zij zijn namelijk al volledig opgeleid. Ook ziet hij veel potentie in studenten. “ We hebben nu een paar keer samen gewerkt met studenten van zowel criminologie als geneeskunde, maar ook biologie studenten kunnen een nieuwe kijk op een bepaalde coldcase hebben”. Het probleem ‘te weinig mankracht’ kan hierdoor verholpen worden. “Hoe we dit dan doen is door de studenten stagairs te maken bij ons. Zo hebben ze een geheimhoudingsplicht en kunnen ze gescreend worden. Uiteraard vragen wij ook toestemming aan de nabestaanden of deze studenten de dossiers mogen bekijken.” Wicky en Suus hebben hoop dat dit soort ‘nieuwe methodes’ ook hun zaken kunnen helpen.

Roza Boer is al een aantal jaar rouw therapeut, maar sinds kort is er veel voor haar veranderd. Ook zij heeft namelijk te maken gekregen met een moord dichtbij. Haar zus is vermoord door haar echtgenoot die zichzelf daarna ook om het leven bracht. Roza heeft door haar werk al veel mensen zien rouwen om een moord, maar nu moest ze het zelf doen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.