“De journalisten zijn mijn therapeuten geweest”

“De journalisten zijn mijn therapeuten geweest”

UTRECHT- Negentien jaar geleden werd de vader van Wicky van der Meijs van het leven beroofd. De 72-jarige Martien werd op straat in Hilversum doodgestoken. Deze gebeurtenis veranderde het leven van Van der Meijs voorgoed. De dader van Martien is nooit gevonden en dit alles laat een litteken achter voor het leven. Een litteken dat soms hard open wordt gescheurd. “Het heeft mijn hele leven totaal overhoopgegooid.” 

“Koning Willem Alexander en Koningin Maxima gingen trouwen en de kranten stonden er vol van. Er was op dat moment dus geen plek voor mijn vaders verhaal”, zegt ze. Opsporing verzocht gaf wel aandacht aan de zaak en enige tijd later kwam ook de Telegraaf aan de deur vertelt Van der Meijs. “Sommige media zijn in die tijd heel onzorgvuldig omgegaan met hoe ze ons konden benaderen. Ik weet nog goed dat er ineens een journalist schaamteloos op de stoep ons huis begon te filmen en toen wij hem vroegen wat hij aan het doen was, kon hij alleen antwoorden met: ‘Het is de openbare ruimte dus ik mag filmen wat ik wil’. Walgelijk vond ik het.” 

“Desondanks zijn de journalisten mijn therapeuten geweest”, zegt ze. “Ik heb me bijvoorbeeld ontzettend begrepen gevoeld door Ilse van Wingerden van Hart van Nederland. Daar ontstond een soort chemie, maar zo zijn er nog wel een paar geweest. Neem daarom je taak als journalist serieus. Jullie zijn de nieuwe generatie journalisten en ook jullie kunnen een verschil maken”. 

De case van Wicky haar vader is er één uit duizenden. “Achter al deze moorden schuilt een moordenaar die nog altijd vrij rondloopt”, zegt ze. Volgens Van der Meijs is het van groot belang dat al deze verhalen gehoord worden. Naast dat ze een eigen hostessbureau heeft, is ze initiatiefneemster van 1000 onopgelostemoorden.nl en bestuurslid van Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). Wicky zet zich dag en nacht in voor deze kwetsbare groep mensen.  “Als je wilt dat er aandacht komt voor een zaak moet je goed aan de boom blijven schudden.” 

“Soms heb ik wel eens gedacht ik stop ermee. Het wordt me te veel. Maar uiteindelijk herpak je jezelf en ga je door. Ik heb er lang alleen voor gestaan. Na mijn vader, overleed vier maanden daarna ook mijn moeder. Dit alles heeft mijn relatie met mijn man toen ook verwoest waardoor we gingen scheiden. Eigenlijk kon ik bij niemand terecht. Je gaat in de overlevingsstand. Ik was zelf ook moeder van drie kleine kinderen destijds en ik moest het alleen zien te rooien.” 

“Hoewel Ik ben opgeleid als zorgverlener en daardoor goed weet hoe ik andere kan helpen. Miste ik destijds zelf die zorg. Veertien jaar lang heb ik geschreven, totdat ik in contact kwam met mensen van de politieacademie. Aan hen vertelde ik dat ik een Facebookpagina wilde opzetten ‘Nabestaanden Moord’, twee jaar daarna volgde de website, Facebook en Instagram pagina “onopgeloste moorden”. Toen pas begon mijn verwerkingsproces en die is nog altijd onvoltooid.” 

“Afgelopen jaar werd Peter R de Vies vermoord en dit was voor ons nabestaanden hartverscheurend. Hij was voor zoveel van ons een baken van hoop. Hij was ons licht aan het einde van de tunnel en ook hij is er niet meer. De daders zijn gelukkig gepakt, maar het idee dat deze familie hetzelfde moet doorstaan als wij is een werkelijke nachtmerrie. Peter kon altijd de juiste dingen zeggen. Hij was er ook toen we in 2019 de stille tocht voor 1000 onopgeloste moorden organiseerden. Hij pakte de microfoon en sprak zich uit richting Den Haag. Minister Grapperhaus had ook beloofd die dag aanwezig te zijn maar is nooit komen opdagen.” 

Het verhaal van Wicky van der Meijs is er één uit de meer dan duizend onopgeloste coldcase zaken. Als bestuurslid van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers staat Van der Meijs dagelijks in contact met lotgenoten. Suus Joosten is daar één van. Haar dochter Esther Paul werd in april 2017 bruut van het leven beroofd en ook haar moordenaar loopt nog altijd vrij rond. 

Het hele verhaal van moeder Suus Joosten en Wicky van der Meijs is hier terug te luisteren in de tweede aflevering van ‘Onopgelost de Podcast’. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *