Schaatsen: één van de weinig toegestane winteractiviteiten tijdens de lockdown

Schaatsen: één van de weinig toegestane winteractiviteiten tijdens de lockdown

Foto: Daria Sannikova via Pexels

HAARLEM- Afgelopen week is er door het kabinet een lockdown aangekondigd, die tot midden januari 2022 zal plaatsvinden. Hierdoor komen veel geplande kerst- en winteractiviteiten te vervallen, wat voor veel mensen een grote teleurstelling is. Men kan geen kerstinkopen meer doen tijdens de gezellige kerstmarkten of lekker uiteten gaan op kerstavond, maar wat wel nog kan is schaatsen. Bij diverse schaatsbanen door het hele land is het enthousiasme groot: zij mogen wel nog openblijven en bezoekers ontvangen. Maar hoe zit het dan met de handhaving van deze locaties tijdens de strenge lockdown? 

“De reden dat wij open zijn is dat wij een buitensport locatie zijn”, antwoord Rob Kleefman, directeur van de ijsbaan in Haarlem. “Dan zijn de regels dat je gewoon lekker mag sporten, zolang je je aan de maatregelen houdt. Dus in ieder geval voldoende afstand houden tussen andere schaatsers, dat wordt ook door onder andere borden, spandoeken en personeel aangegeven.” In treintjes schaatsen mag dus niet meer. Om drukte te voorkomen, moeten klanten nu verplicht hun starttijd voor het schaatsen via de website reserveren. Klanten worden daarbij verzocht om maximaal een uur te blijven schaatsen. Daarnaast worden er op de site nog een aantal standaardregels gesteld waar klanten rekening mee dienen te houden voordat zij de ijsbaan bezoeken. 

“We merken dat we sinds de lockdown een ander publiek ontvangen, normaal ontvangen we vaak schoolklassen, maar nu vrijwel niet omdat de scholen gesloten zijn. We zien ook steeds meer jongeren en minder abonnementhouders”, verteld directeur Kleefman. Wat betreft de drukte valt het deze periode dus eigenlijk nog mee, omdat het de voorafgaande maanden waarschijnlijk nog veel drukker is geweest bij de ijsbaan. 

Gelukkige klanten 

En hoe ervaren klanten het nog kunnen schaatsen tijdens de lockdown? “Ik ben helemaal blij dat de ijsbaan nog open is. Schaatsen is mijn hobby en ik doe het ook iets van vier keer per week, dus ik vind het heerlijk dat ik nog kan schaatsen”, antwoord een aanwezige klant en schaatsliefhebber. “Ik denk ook dat het weinig te maken heeft met infecties, omdat je in de open buitenlucht schaatst. Het besmettingsgevaar lijkt mij dus niet zo groot”. Onder de klanten in de Haarlemse ijsbaan zijn er veel tevreden gezichten te zien. Zowel op de schaatsbaan zelf, als langs de baan tijdens het drinken van een heerlijk kopje warme chocolademelk to go. Uit de overwegend positieve reacties van klanten zijn er tekenen van opluchting te merken. “Klanten zijn blij om weer even uit huis te kunnen gaan om te kunnen sporten, blij dat ze even lekker kunnen bewegen samen met hun vrienden of familie. Voor velen is het schaatsen nu ook echt een uitje geworden vanwege de lockdown”, benadrukt Kleefman.  

Kerstsfeer 

Maar dan is de vraag of het nog kunnen schaatsen kan helpen om de kerstsfeer bij de mensen een beetje levend te houden tijdens de lockdown. Kleefman is hier positief over. “Veel mensen durven het op dit moment niet aan om nog naar het buitenland op wintersport te gaan, dus zien ze het schaatsen als een soort winters georiënteerd uitje. Dat vinden wij leuk om te zien en om daaraan bij te dragen.” Voor wie dus toch nog getreurd is dat er weinig te doen is tijdens de kerstvakantie vanwege de lockdown, kan onder het genot van een warme kop chocolademelk gezellig met een vriend of familielid gaan schaatsen. 

 Verslaggevers van UPD8 nieuws hebben de ijsbaan in Haarlem bezocht om het schaatsen tijdens de lockdown vast te leggen, bekijk meer hierover in het onderstaand fragment.  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *