Shop ‘till you drop: Mijn ervaring met een koopverslaving

Shop ‘till you drop: Mijn ervaring met een koopverslaving

‘Voeg toe aan winkelmandje’, de knop die mij jarenlang geteisterd heeft. Ondanks het feit dat ik zelfs geen geld meer had voor mijn boodschappen, kon ik dat ene jurkje, of die ene schoen toch niet aan me voorbij laten gaan. De website had uitverkoop, maar liefst 20% korting! Nee, dat moet kunnen: die boodschappen komen er op een andere manier wel. Via Picnic kan je op rekening betalen, dus dan kan ik het later terugbetalen.

Het begon allemaal redelijk onschuldig: bij Zalando kan je op rekening betalen. Dit probeerde ik een keer, met het idee om een deel van mijn bestelling terug te sturen. Helaas vond ik alles wat ik had besteld ontzettend leuk, en ik besloot dan ook om alles te houden. Deze keuze bracht me uiteindelijk in een tight spot: ik had net niet genoeg geld om de maand door te komen. Dan maar een keer achteraf betalen bij Bol.com en Picnic. Zo ben ik er langzaam in gerold. Na een tijdje schafte in een creditcard aan om zo nog extra dingen achteraf te kunnen betalen. PayPal en Klarna waren ook diensten waar veel van mijn (niet bestaande) geld naartoe ging. Na ongeveer een jaar stond ik maandelijks in de min op mijn betaalrekening. Mijn stufi en salaris werden gelijk opgeslokt door allemaal incasso’s die werden doorgevoerd. Mijn creditcard sluisde daarna het resterende bedrag ook weg en liet me vervolgens met minimaal 1000 euro op rood staan. Het vervelende was: de maand was toen pas net begonnen. Ik had vanaf dat moment geen andere keuze meer dan achteraf betalen, of ik had die maand echt geen eten.

Zo ging het voor mij een lange tijd. Ik heb avonden huilend op bed gelegen van de stress omdat ik geen uitweg zag uit mijn koopverslaving en mijn financiële schulden. Toch kon ik niet stoppen met shoppen. Hoe ontzettend stom het ook klinkt: het gevoel dat ik kreeg door te speuren op allemaal leuke websites, pakjes binnen te krijgen en mezelf in nieuwe kleding te zien, was voor mij sterker dan al het andere.

In eerste instantie wilde ik niet toegeven dat ik met een koopverslaving zat. Maar, toen ik op een dag een Nintendo Switch kocht die ik in termijnen zou terugbetalen, kwam het besef. Ik wilde die Switch niet eens, ik had er nog nooit over nagedacht om hem te kopen. Toch, toen ik zag dat ze BCC hem aanbood met 40 euro korting, kon ik niet anders dan hem toch bestellen. Hoppa, nog 300 euro extra in de schulden. Een enorm bedrag waar ik geen seconde bij stil heb gestaan.

Hierna ben ik naar mijn ouders gegaan en gelukkig hebben ze mij enorm geholpen. We hebben samen een budgetplan opgesteld waarin we mijn inkomsten en kosten tegenover elkaar hebben gezet. Ik heb mijn creditcard doorgeknipt en weggegooid, mijn Klarna account heb ik afgesloten en PayPal heb ik ook niet meer. Intussen ben ik gelukkig van mijn schulden af. Het totale bedrag dat ik heb moeten wegwerken lag rond de 4500 euro. Op dit moment ben ik bezig met budgetteren en heb ik overal potjes voor. Buikpijn om financiële stress heb ik niet meer: ik heb me nog nooit zo fijn en vrij gevoeld!

Over de auteur

Isa Teuwsen

Isa Teuwsen (1999) is student Journalistiek aan de SVJ en journalist voor Upd8. Al van jongs af aan is ze geïnteresseerd in schrijven, dat is dan ook waar ze later graag iets mee zou doen. Verder ligt haar passie bij film en TV-series. Echter, heeft ze een breed interesseveld, en is ze ook gek van documentaires, portretverhalen en human interest stories.