Vuurwerk afsteken! Of toch niet?

Vuurwerk afsteken! Of toch niet?

Ingewijden meldden zeven dagen geleden dat er geen vuurwerkverbod aangekondigd zou worden dit jaar, in tegenstelling tot de jaarwisseling van 2020 naar 2021. In de loop van de week is er overigens verandering in de zaak gekomen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben namelijk deze week in een brandbrief gevraagd om ook dit jaar een verbod in te stellen op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Vanuit de zorg kwamen soortgelijke geluiden.

“Rek in de zorg is eruit”

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid is het overal in de zorg waanzinnig druk. De drukte op de spoedeisende hulp rondom de jaarwisseling zou té zwaar worden in deze coronaperiode. “De rek is er totaal uit”, volgens De Jonge.

“De schade is enorm”

Vuurwerkhandelaar Jeffrey Beekhoven vertelt dat de gevolgen voor de vuurwerkbranche enorm zijn. “Voor het tweede jaar hebben wij weer geen omzet voor een investering in de toekomst. Er zitten zelfs zaken bij die voor hun pensioen werken die al twee jaar een hoop geld mislopen”, aldus Jeffrey. Zo deelt Beekhoven dat hij de beslissing vanuit het kabinet symboolpolitiek eersteklas vindt, omdat vuurwerkhandelaren uit de branche alleen nog maar siervuurwerk over hebben vanwege de inperkingen van vuurwerk vorig jaar. Vanuit de vuurwerkbranche is een crowdfunding gestart op geld op te halen voor een kortgeding. Inmiddels heeft de branche €33.991,50 opgehaald in de hoop dat het kortgeding voor de aankomende jaarwisseling het verbod zou kunnen kwijtschelden.

.

Over de auteur

Luna Mathijse

Mijn naam is Luna Mathijse en ik ben journalist in opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.