Factcheck: “Werken totaal niet!”, aldus Thierry Baudet over de mondkapjes

Factcheck: “Werken totaal niet!”, aldus Thierry Baudet over de mondkapjes

UTRECHT – De oprichter en voorman van Forum voor Democratie heeft al sinds het begin van de coronacrisis kritiek op het coronabeleid van het huidige kabinet. Veelal spreekt hij zich uit over de vaccins, de 2G-samenleving én natuurlijk de mondkapjes. Tijdens de Algemene Beschouwingen van 2021 speechte Baudet over de slechte bescherming van mondkapjes en waarom het dragen ervan nutteloos zou zijn. Hieruit rijst de vraag: werken de mondkapjes echt niet, of bieden ze wel degelijk bescherming? 

In de toespraak op 22 september 2021 richtte Thierry Baudet zich tot alle mensen in Nederland, gevaccineerd of ongevaccineerd. Hij spreekt zich uit over de werking van vaccins, bepaalde cijfer van corona en ook de ‘Infection Fatality Rate’, oftewel: de dodelijkheidsgraad van het virus. Baudet zet veel vraagtekens bij het beleid dat wordt gevoerd door het kabinet en twijfelt zo ook aan de mondkapjesplicht. “Hoezo die mondkapjes, die gaatjes bevatten die ongeveer honderd miljoen virusdeeltjes kunnen doorlaten en dus totaal niet werken?”, aldus Thierry Baudet.

Maar is dit een terechte bewering? De herinvoering van de mondkapjesplicht heeft voor veel vragen en verwarring gezorgd bij zowel mede kamerleden als de ‘gewone burger’. In maart 2020 kwamen er verschillende artikelen naar buiten over de nutteloosheid van mondkapjes. In die tijd steeg de vraag naar mondkapjes enorm. Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters van het UMCG vond het onzin. “Tegen virussen helpt het niet. Het is een schijnveiligheid.” Dat de mondkapjes enkel schijnveiligheid zouden bieden is iets wat ook RIVM-baas Jaap van Dissel lang volhield. Niesters vertelt dat de mondkapjes die door de meeste mensen worden gebruikt alleen bescherming bieden tegen fijnstof. “Virussen als corona gaan er met gemak doorheen.”

Zal Thierry Baudet dan inderdaad gelijk hebben, en is het gebruik van de mondkapjes nutteloos?

“Nee,” antwoorden Duitse onderzoekers op die vraag. Geholpen door wetenschappers uit China en de Verenigde Staten zeggen zij in mei 2021 definitief bewijs te hebben gevonden dat mondkapjes wél werken tegen corona. Uit hun onderzoek werd geconstateerd dat in een omgeving met een lage virusconcentratie, het gebruik van een mondmasker het reproductiegetal aanzienlijk kan verlagen. Hoe meer virusdeeltjes, hoe meer bescherming er nodig zal zijn om het virus tegen te gaan.

De studie van de Duitse, Chinese en Amerikaanse wetenschappers zegt dat wanneer 60 tot 70 procent van de bevolking altijd een mondkapje draagt wanneer ze deelneemt aan de samenleving, de geschatte verspreidingsfactor van het virus naar onder de 1 gebracht kan worden.

De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat Thierry Baudet gedeeltelijk gelijk heeft. Uit onderzoeken blijkt dus dat het gebruik van mondkapjes eigenlijk alleen impact heeft als bijna de gehele bevolking de mondkapjes correct draagt. Zou dat dan betekenen dat niemand meer mondkapjes zou moeten dragen? Dat is een kwestie waar het kabinet, samen met het OMT als adviesorgaan, zich over zou moeten buigen.

Over de auteur

Luna Mathijse

Mijn naam is Luna Mathijse en ik ben journalist in opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.