Kerk speelt steeds minder grote rol bij overlijden

Kerk speelt steeds minder grote rol bij overlijden

CC: wikimedia

Dominees spelen steeds minder een rol in de begeleiding van mensen die gaan overlijden. Predikant Martin-Jan Hagg, NGK Utrecht Leidsche Rijn, vertelde dat families binnen de gemeenschap steeds minder vaak de kerk op deze manier betrekken.

Uiteindelijk krijgt iedereen te maken met de dood, het is niet makkelijk, geloven in god kan wel helpen om het makkelijker te maken. Dit laatste vertelde dominee Hans Benthem. Benthem geeft een voorbeeld van iemand in zijn omgeving die hij heeft begeleid de afgelopen tijd. ‘’Dit is een persoon die bang was voor de dood omdat hij bang is om alleen te zijn. Ik ben toen de persoon geweest die kon vertellen dat hij nooit alleen zal zijn. God staat altijd naast je’’, aldus Benthem.

Het is nog steeds heel moeilijk voor christenen om dood te gaan, vertelt hij. Je moet nog steeds je naasten achterlaten en er zit dus heel veel verdriet aan. Reden om bang te zijn voor de dood is er wel minder.

Over de auteur

Job Ploeger

Ik ben 21 jaar, kom uit Alphen a/d Rijn. Twee jaar terug ben ik begonnen met reizen waarbij ik er achter ben gekomen dat ik het heel tof vind om verhalen van mensen aan te horen. Het blijkt dat er veel mensen zijn met een verhaal (dat waard is om aan te horen), en op het moment wil ik het dan ook mijn missie maken om die verhalen weer door te vertellen als journalist.