Donald Trump komt met eigen social-media platform: ‘Een platform met een extreemrechts wereldbeeld’

Donald Trump komt met eigen social-media platform: ‘Een platform met een extreemrechts wereldbeeld’

Foto via: Pixabay

UTRECHT – Aankomende zondagnacht verschijnt het nieuwe social-media platform ‘Truth Social’. Het platform, wat is opgezet door Donald Trump, moet de strijd aan gaan met andere big Tech bedrijven zoals Twitter en Facebook. Toen het Capitool werd bestormd in januari 2021 besloot Twitter alle accounts van de oud-president van de Verenigde Staten te blokkeren. Trump noemde dit ‘onaanvaardbaar’ en beschuldigde de ‘liberale media’ van censuur.

Het platform moet rivaliteit gaan creëren met de grotere big Tech bedrijven zoals Twitter en Facebook. Truth Social is hierin niet uniek. Andere platformen zoals Parler en App.net zijn ook bezig met een concurrentiestrijd tegen Twitter. Twitter en Facebook zouden volgens Trump de gebruiker censuur opleggen. Met Truth Social kan de gebruiker, volgens Trump, de volledige waarheid publiceren zonder enige vorm van censuur. De vormgeving van Truth Social lijkt dan ook erg op die van Twitter. Ook is de werking van beide platformen in principe gelijk. Een gebruiker kan via beide apps zijn of haar mening uiten over een bepaald onderwerp. Waar op Twitter zo’n uiting een ‘Tweet’ wordt genoemd, wordt het op Truth Social een ‘Truth’ genoemd.

Amerikakenner Paul Verhagen denkt niet dat het platform van Trump veel tegenstand zal bieden aan Twitter. “Het platform zal niet zoveel losmaken als Twitter simpelweg omdat Twitter veel meer gebruikers heeft. In januari was het voor veel mensen niet bekend dat Truth Social uit zou komen. Nu is het er plotseling en schijnt het vol met bugs te zitten. Daarbij is het ook nog maar de vraag of mensen over zullen stappen van Twitter naar Truth Social. Het brengt momenteel nog niks nieuws en ik betwijfel daarom dat mensen zomaar zullen overstappen”, zegt Verhagen.

Twitter

Donald Trump was tijdens zijn periode als president van de Verenigde Staten één van de meest controversiële figuren op het platform. Met maar liefst 88,7 miljoen volgers was hij als president van Amerika één van de meest invloedrijke figuren wereldwijd. Gedurende deze periode verscheen hij meermaals in het nieuws om zijn uitlatingen op Twitter. Deze tweets bevatte teksten die voor mensen aanstootgevend, racistisch of provocerend over konden komen.

Op 6 januari 2021 werd door aanhangers van de oud-president het Capitool in Amerika bestormd. Trump stuurde meerdere Tweets de wereld in waarin hij zijn aanhangers aangespoord zou hebben om dit te doen. Twitter-oprichter Jack Dorsey liet een onderzoek uitvoeren waarin de Tweets van Trump onder de loep werden genomen. Drie dagen na de bestorming van het Capitool was Trump niet meer welkom op Twitter. “Twitter kon Trump eerst moeilijk van hun platform afgooien. Hij was tenslotte de president van de Verenigde Staten. Wij zouden ook raar op kijken als Mark Rutte van Twitter af wordt gegooid. Doordat de tweets van Trump tijdens de bestorming van het Capitool na zijn presidentschap was, was het voor Twitter een stuk makkelijker om hem te blokkeren.” Aanhangers van Trump waren ontstemd en beschuldigde Twitter van een inperking op het recht tot vrijheid van meningsuiting.

Toenemende polarisatie 

Volgens Verhagen zal Truth Social een bijdrage leveren aan de toenemende polarisatie in Amerika. “Truth Social zal veelal worden gebruikt door aanhangers van het extreemrechtse wereldbeeld. Er zal hierdoor dus een rechtse bubbel ontstaan op dit platform. Twitter is ook een bubbel, maar hier bevinden zich ook mensen met politieke opvattingen die van elkaar verschillen. Waar er op Twitter dus veelal een discussie zal ontstaan, zal er op Truth Social een soort saamhorigheid ontstaan van mensen die hetzelfde tegen bepaalde zaken aankijken.”

Big Tech in de politiek

Big Tech speelt al jaren een grote rol binnen het politieke landschap van de Verenigde Staten. Linkse partijen zagen Big Tech, tijdens de introductie begin 2000, als een innovatie die de samenleving dichter bij elkaar zou brengen. Rechtse partijen zagen het meer als een nieuw verdienmodel wat vooral banen zou genereren. Tegenwoordig zijn deze visies over voor Big Tech erg veranderd. Het linkse geluid vindt dat Big Tech te groot wordt en wil de macht van deze bedrijven verminderen. Het rechtse geluid is vooral bezig met het feit dat Big Tech een gevaar zou zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Truth Social is dus een goed voorbeeld van deze veranderde houding ten opzichte van Big Tech bedrijven.

Bekijk hieronder het interview over de algemene tendens rondom Truth Social met Paul Verhagen tijdens de uitzending van Upd8:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.