Factcheck: “Cannabis kan een corona-infectie voorkomen”

Deze maand is er vastgesteld door onderzoekers van de Universiteit van Oregon dat cannabis een corona-infectie kan tegengaan. Componenten in cannabis kunnen namelijk voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt. Hoogeleraren betwijfelen het, is dat terecht?

Tekst: Josephine Hanna
Beeld: Pixabay 

De onderzoekers ontdekten dat de twee componenten CBGA en CBDA in cannabis potentie heeft om een corona-infectie te voorkomen. Dit is te lezen in het onderzoek Cannabinoids Block Cellular Entry of SARS-CoV‐2 and the Emerging Variants in ACS Publications. In het laboratorium hebben ze waargenomen dat cannabisstofjes binden aan uitsteeksels op de eiwitdelen van het coronavirus. Het stofje dat mensen infecteert, wordt hierdoor geblokkeerd.

Dit artikel is door tientallen verschillende media overgenomen met koppen als “Cannabis kan een coronabesmetting voorkomen” of “Cannabis kan kans op corona-infectie verkleinen”. Bijvoorbeeld Metronieuws, het AD en de Telegraaf. Daarentegen heeft het AD gesproken met hoogleraar Renger Witkamp die twijfelde aan de claim van het onderzoek. Echter blijft deze claim toch rondgaan. Ligt dit aan het onderzoek of aan het gebrek aan kritisch lezen?

Experts

Longarts Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, die heeft “wel eens gehoord” van het onderzoek. Maar volgens hem er is nog nooit gesproken over dat dit iets zou kunnen betekenen voor de zorg. Tijdens de pieken op de IC is het Leon ook nooit opgevallen dat hij patiënten voorbij zag komen die bewijs kunnen zijn voor deze claim. Hetzelfde geldt voor IC-arts Anne. Volgens haar staat dit onderzoek nog geen eens in de kinderschoenen: “Het is ook maar de vraag of je zo’n dosering wel als een pil kan innemen.”

Ook volgens Charlotte van Dijk, afgestudeerd in biomedische wetenschappen, is een onderzoek in een reageerbuisje verre van hetzelfde dan een menselijk lichaam. Daarnaast spelen zoveel andere stofjes in een lichaam mee tijdens een besmetting. “De conclusie in het onderzoek van onder andere Richard Breemen kunnen ze beter voorzichtiger formuleren. Het is een leuke hypothese, maar meer dan dat is het nog niet.” Daarnaast wordt er ook door experts vertelt dat het onderzoek wel juist is uitgevoerd, máár niet toepasbaar is op een menselijk lichaam.

Daarentegen is dit onderzoek uitgevoerd op verschillende varianten van het coronavirus. Zoals de alfa en bèta varianten, maar níet op de omikron- en delta-variant. Dus cannabis als medicijn is zeker niet van toepassing op het huidige coronavirus.

Conclusie

Dus een antwoord op de vraag, “ligt deze verdraaide claim aan het onderzoek of aan gebrek aan kritisch lezen?”; het ligt aan de media die het uit de bijbehorende context halen. Wel zijn de onderzoekers iets te enthousiast geweest met de formulering van de conclusie, maar het onderzoek is wel betrouwbaar. De twee componenten CBGA en CBDA hebben een reactie gehad op een corona-infectie in een reageerbuis in het laboratorium, máár niet op een menselijk lichaam. En áls we cannabis als een medicijn tegen het coronavirus willen gebruiken, moeten we nog een tijd wachten. Want voordat de zorg dit zal aannemen, moet zo’n onderzoek nog duizenden stappen en euro’s verder zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *