Het gevaar van off-piste skiën

Het gevaar van off-piste skiën

Skiër die off-piste skiët (Bron: Pexels)

Nederland – Het wintersportseizoen is weer van start gegaan. Veel Nederlanders maken zich weer klaar om feilloos de piste af te skiën en te snowboarden. Daarnaast genieten ze van de prachtige natuur en de diverse pistes. Toch kan het voor sommige skiërs heel verleidelijk zijn om off-piste te gaan skiën. Jaarlijks vallen er tientallen doden doordat ze bedolven raken onder een lawine.

Op donderdag 17 februari 2022 is het precies 10 jaar geleden dat onze Prins Friso off-piste skiede. Hij raakte bedolven onder een lawine en heeft twintig minuten onder de sneeuw gelegen. Helaas heeft Prins Friso het ongeluk niet overleefd. Er zijn al meerdere oproepen gedaan om niet zonder gids off-piste te gaan. Commercieel directeur van de Nederlandse Ski Vereniging Arjen de Graaf, vertelt onder andere hoe gevaarlijk off-piste skiën kan zijn. “De meeste skiërs beschikken niet over de juiste informatie van het off-piste skiën en weten dus niet hoe gevaarlijk dit kan zijn.”

Skileraar Rudi Kalsbeek geeft al 25 jaar skiles bij de Wolfskamer Wintersport in Huizen. “Het off-piste skiën geeft een adrenaline kick wat je niet zo snel krijgt op de gewone piste. Als ervarende skiër zoek je toch meer de uitdaging en spanning op.”

Benieuwd naar het gevaar en wat de aanleidingen kunnen zijn van het off-piste skiën? Bekijk dan hier de reportage.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.