Boeren hebben dringend behoefte aan vaccinatie voor pluimvee

Boeren hebben dringend behoefte aan vaccinatie voor pluimvee

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over dierziekten en zoönosen, daar zal ook de eventuele verplichting van de vaccinatie van pluimvee worden besproken. Sinds oktober heerst er een vogelgriep in Nederland en geld er een landelijke ophokplicht voor de pluimveedieren.

In Nederland geldt dat als kippen langer dan 16 weken binnen zitten, de eieren niet als vrije-uitloopeieren meer worden verkocht, maar alleen als  scharreleieren. Dit betekent voor ongeveer 30 procent minder inkomsten voor de vrije-uitloop pluimveehouders, dat is financieel een flinke klap.

Kees de Jong, voorzitter vakgroep pluimvee LTO, vertelt: “Een kippenbedrijf met vrije uitloop heeft ongeveer 27.000 dieren, in deze situatie heeft een gemiddeld bedrijf 20.000 inkomstenderving. Als je dat drie, vier maanden lang hebt, dan praat je over een enorm bedrag. En dat voor het tweede achtereenvolgende jaar, het is desastreus voor de bedrijfsvoering van de pluimveeboeren.”

De vogelgriep is een Europees probleem maar de handel in ongevaccineerde kipproducten is tot nu economisch voordeliger voor de EU dan de vaccinatie kosten. Voor producten van gevaccineerde kippen bestaan grote handelsbelemmeringen. Ongevaccineerde kip kan zonder problemen de grens over. Ondertussen neemt er een regelmatige uitbraak van vogelgriep in de EU aanzienlijk toe. “We zien in het vogelgriep seizoen steeds meer gevallen van uitbraken hebben en ondanks alle hygiëne dat wordt toegepast zien we dat dat niet meer voldoende is dus we moeten iets extra’s hebben, wij willen als sector dus graag richting vaccineren,” vertelt de Jong.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.