Uitgelegd: de verschillen tussen carnaval in Brabant en carnaval in Limburg

Uitgelegd: de verschillen tussen carnaval in Brabant en carnaval in Limburg

Na een jaar niet hossen, bier drinken en verkleden kan carnaval dit jaar eindelijk weer doorgaan. De zuidelijke provincies zijn klaar om het publiek uit de eigen regio te ontvangen, maar zoals elk jaar zullen ook weer een hoop mensen van ‘boven de rivieren’ tussen het feestgedruis belanden.

Verkleed als patatzak, banaan of clown feesten zij mee, maar vaak weten ze niks van de plaatselijke tradities. En die tradities kunnen ook nog eens heel erg verschillen per regio of dorp. Zo zit er achter het carnavalsfeest een rijke geschiedenis waar de tradities van vandaag uit voort vloeien. De ‘Brabantse’ manier van carnaval vieren stamt af van het bourgondische carnaval. Terwijl de ‘Limburgse’ manier afstamt van het Rijnlandse carnaval zoals het bijvoorbeeld ook grotendeels gevierd wordt in Keulen. Geen veren of Prins Carnaval in Brabant en geen boerenkielen in Limburg. Hoe zit dat precies?

Om duidelijk te maken wat de verschillen zijn en hoe je je als noorderling moet voorbereiden op een traditionale carnaval, ging verslaggever Mathijs Nieuwenhuijs ging op pad richting Oeteldonk (Den Bosch). Daar sprak hij met carnavalkenner, voorzitter van de Brabantse carnaval federatie en conservator van het nationaal carnavalmuseum Rob van de Laan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.