Factcheck: ‘Met je haren los slapen is slecht voor je huid’

Factcheck: ‘Met je haren los slapen is slecht voor je huid’

Bron: Pexels

Op vrijdag 18 februari 2022 publiceerde het tijdschrift Cosmopolitan een artikel omtrent het onderwerp slapen met je haren los. Daarin wordt een claim van de Amerikaanse dermatoloog (arts gespecialiseerd in huidziektes) Dendy Engelman, in een interview met de Well and Good, besproken. De Amerikaanse dermatoloog zou het volgende hebben gezegd: “Het slapen met je haren los is namelijk slecht voor je huid”. Maar klopt deze uitspraak van dermatoloog Engelman wel?

Puistjes

Dermatoloog Dendy Engelman legt in het interview haar statement uit: “Het haar is een soort magneet dat viezigheid aantrekt. Als je slaapt, kan je haar over je gezicht en beddengoed wrijven, waardoor je huid vatbaarder wordt voor puistjes. Als je met je haar naar beneden slaapt, wordt je gezicht de hele nacht letterlijk tegen vette lokken gedrukt wat dus puistjes kan veroorzaken.”

Bij acné zijn de talgklieren van de huid ontstoken. Bij de één zijn het een paar puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening. Volgens het dermatologische centrum Máxima MC in Eindhoven kan acné verschillende oorzaken hebben:
– Erfelijkheid: acné kan in de familie zitten.
– Hormonen: vrouwen hebben vaak meer last van acné vlak voor het begin van de menstruatie.
– Cosmetica die de huidporiën verstoppen, zoals bepaalde soorten vloeibare make-up.

Acné wordt, volgens dermatologisch centrum Máxima MC in Eindhoven, niet veroorzaakt door:
– Slechte hygiëne: mensen denken dat mensen met acné hun huid niet goed schoonhouden, Ook dit klopt niet, acné heeft niets te maken met een slechte hygiëne.
– Zweten: transpiratie en talgvorming hebben niets met elkaar te maken, zwetenmaakt acné niet erger.
– Spanningen of stress: acné ontstaat niet door spanningen of stress.

Kussensloop

Huidspecialiste Laura Sleeking van Pluuren, van Plasmahuidlift uit Nijkerk, zegt dat het nog een te vroeg stadium is om deze claim te kunnen bevestigen of te ontkrachten. “Er zijn heel veel verschillende theorieën over deze uitspraak. De uitspraak van Engelman heeft een kern van waarheid maar er is nog te weinig onderzoek naar gedaan om te constateren of er eenduidig antwoord op is. Dat het slapen met je haren los puistjes veroorzaakt vind ik wat kort door de bocht. Het is inderdaad zo dat wij veel haarproducten in ons haar gebruiken, denk aan shampoo conditioner, haarlak, gel. Niet alle ingrediënten die jij voor je haar gebruikt is goed voor je huid”, aldus Sleeking van Pluuren. Verder zegt de huidspecialist dat het in theorie erg logisch is wat de Amerikaanse dermatoloog zegt. “Alhoewel, het slapen met je haren los brengt geen verandering in de hoeveelheid viezigheid wat vanuit je haar op je huid terecht kan komen. Het haar trekt een bepaalde viezigheid met zich mee, die viezigheid komt ongetwijfeld op je kussensloop terecht. Dus of je nou met je haren los slaapt of vast, die viezigheid komt hoe dan ook op je huid terecht. Het probleem zou dan liggen bij het kussensloop en niet bij de haren”, vertelt Sleeking van Pluuren.

“Om nog een voorbeeld te geven: je wast je kussensloop ook met wasverzachter. In wasverzachter zitten ook vet- en parfumstoffen die ook vervuild werken voor je haar en huid. Dus heeft het dan nog heel veel zin om je haren dan nog vast te hebben? Ik denk het van niet. Naar mijn constatering is deze uitspraak van deze Amerikaanse dermatoloog kort door de bocht gesteld”, stelt de huidspecialist.

Conclusie

Het klopt dus voor een deel wat dermatoloog Dendy Engelman in Well and Good heeft gezegd. Het haar trekt nou eenmaal veel viezigheid met zich mee, waardoor dat gevolgen kan hebben op je huid. Alhoewel het slapen met je haren los geen invloed daarop kan hebben. Het vuil van je haar gaat ook in je kussensloop zitten waarop je met je gezicht ligt. Dus of je haren nou langs je gezicht liggen of dat je met je haren vast slaapt, het vuil van je haren kan ongetwijfeld op je huid terecht komen. Volgens huidspecialist Sleeking van Pluuren is de uitspraak van dermatoloog Engelman op dit moment nog moeilijk te bevestigen. Dit komt omdat er nog geen duidelijke onderzoeken naar voren zijn gekomen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.