Wit-Russische president Loekasjenko nog tot 2035 aan de macht bij steun aan referendum

Wit-Russische president Loekasjenko nog tot 2035 aan de macht bij steun aan referendum

Stembus, Daan Verstijnen

Aankomende zaterdag 26 Februari houdt Wit-Rusland een referendum over het invoeren van een nieuwe grondwet. Deze nieuwe grondwet moet ervoor gaan zorgen dat de Wit-Russische president Loekasjenko nog meer macht krijgt en het voor de oppositie alleen maar moeilijker wordt om hem in de weg te zitten. De laatste verkiezingen verliepen volgens bronnen uit Wit-Rusland en de Europese Unie niet op een eerlijke manier en dus is de verwachting van journalisten en media dat ook dit jaar de verkiezingen gefraudeerd zullen worden en het referendum dus gesteund gaat worden.

 Nieuwe Grondwet

De plannen voor een nieuwe grondwet werden afgelopen december gepresenteerd door de Wit-Russische overheid. In deze nieuwe grondwet staan een aantal nieuwe regels wat betreft het presidentschap. De afgelopen jaren is het in Wit-Rusland allesbehalve veilig geweest voor oppositieleiders en partijen. Zo zijn er vaak politici gevlucht naar het buitenland voor hun veiligheid en dus heeft Loekasjenko hier iets op bedacht. In de nieuwe grondwet staat namelijk dat het niet mogelijk is om je kandidaad te stellen voor het presidentschap wanneer je in de afgelopen 20 jaar in het buitenland hebt gewoond. De minimumleeftijd voor het presidentschap gaat van 35 naar 40 jaar en er wordt een maximumtermijn ingevoerd voor het zijn van president. Eerst was er geen maximale termijn maar nu mag je na de 2de verkiezingen niet meer meedoen. De telling van deze termijnen start opnieuw na het invoeren van de nieuwe grondwet en dus kan Loekasjenko, die nu bezig is aan zijn 6de termijn, nog ruim 10 jaar president blijven.

Aanleiding

In 2020 en 2021 zijn er lange tijd een reeks lopende politieke demonstraties geweest tegen President Loekasjenko en de overheid. Deze begonnen voorafgaand aan de verkiezingen in 2020 waar President Loekasjenko aan meedeed om zo aan zijn 6de termijn als president te gaan starten. Uiteindelijk won Loekasjenko de verkiezingen met ruim 80% van de stemmen maar werd dat door maar weinig mensen geloofd. Onder anderen de Europese Unie sprak zich hierover uit en beschuldigde de regering van Frauduleus stembeleid. Ook werd hij door de EU niet erkent als nieuwe president en zijn er een aantal sancties opgelegd tegen hem en een aantal anderen grote politici. Toen de coronacrisis in Europa aanbrak zorgde Loekasjenko voor nog meer ophef binnen het land. Zo nam hij de pandemie lange tijd niet serieus en kwamen de ziekenhuizen snel vol te liggen maar bleef een lockdown uit. Door alle geluiden van kritiek en protesten die er zijn geweest zien mensen en journalisten de nieuwe grondwet als een tegengeluid van Loekasjenko om ervoor te zorgen dat hij zijn plek veilig kan stellen.

Franka Hummels is Freelancejournalist en komt al ruim 20 jaar in Wit-Rusland. Ze weet dus precies wat er speelt en is dan ook niet verbaasd over het aanstaande referendum en de plannen van de president. “Wit-Rusland is op dit moment geen democratie meer, en Loekasjenko wil met het invoeren van deze grondwet nog een paar extra stappen richting een dictatuur gaan.” zegt Hummels. “Vooral door de nieuwe wet waarbij je geen president mag worden als je de laatste 20 jaar in het buitenland hebt gewoond zorgt hij ervoor dat alle oppositieleiders die een dreiging voor hem vormde worden uitgesloten.” Verschillende oppositieleiders hebben opgeroepen aan de bevolking om de verkiezingen te boycotten. “Door de verkiezingen te boycotten zorgt de bevolking er in ieder geval voor dat Loekasjenko niet te veel kan liegen omdat het dan duidelijk is dat hij niet genoeg aanhang heeft om aan genoeg stemmen te komen.” zegt Hummels. Naast het feit dat Loekasjenko met al deze nieuwe wetten en regels meer macht wilt creëren denkt Hummels ook dat Rusland hierbij een grote factor is. “Met dit referendum en de nieuwe grondwet wil Loekasjenko Poetin laten zien dat hij het land onder controle heeft en dat het land stabiel is.” Wit-Rusland zit sinds 2020 in een negatieve ontwikkeling en is volgens Hummels veranderd van een politiestaat naar een militaire dictatuur. Ze denkt dan ook dat met of zonder dit referendum het land vanzelf zou veranderen in een dictatuur. “De mensen in het land trekken zich niet zoveel aan van dit referendum omdat ze al tijden niets meer te zeggen hebben en Loekasjenko toch wel krijgt wat hij wil.” zegt Hummels“. ”De sfeer is dan ook niet anders dan normaal op dit moment.

Over de auteur

Daan Verstijnen

Mijn naam is Daan Verstijnen, 19 jaar en woon sinds Maart 2020 in Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.