Fact-check: “Er is geen link tussen de klimaatverandering en de stormen”

Fact-check: “Er is geen link tussen de klimaatverandering en de stormen”

Bron: KNMI

Dudley, Eunice en Franklin. Afgelopen week raasden deze drie stormen ons landje over met windstoten tot 145 kilometer per uur. Franklin was zelfs de vijfde storm van dit jaar. Verschillende media doen onderzoek naar de oorzaak van deze stormen. Wellicht heeft de klimaatverandering hier invloed op. Gerrit Hiemstra, weerman en meteoroloog bij de NOS, beweerde maandag op Twitter dat er geen link is tussen de klimaatverandering en de stormen. Terwijl meerdere straalstroomexperts beweren dat er wél degelijk een verband is. Maakt weerman Gerrit Hiemstra een foutje?

De drielingstorm heeft een half miljard euro aan stormschade veroorzaakt. Dit was de eerste drielingstorm sinds 1928. Storm Eunice staat zelfs in de top drie zwaarste stormen in vijftig jaar. Ook kwamen er vier mensen om het leven in Nederland.

Temperatuurverschillen in de lucht

In een artikel van NU.nl werden verschillende straalstroomexperts ondervraagd over de invloed van de klimaatverandering op de stormen die dit weekend plaats vonden. Een straalstroom is een zeer sterke wind op zo’n 10 kilometer hoogte met een gemiddelde snelheid van meer dan 100 kilometer per uur die rondjes draait op het noordelijk halfrond. Vanuit het westen naar het oosten. De straalstroomexperts beweren dat er zeker wel een link is met de klimaatverandering; de opwarming van de aarde zou invloed hebben op de kracht van de straalstroom.

De straalstroom wordt aangedreven door temperatuurverschillen. Vanzelfsprekend is er een koudere stroom in het noordpoolgebied dan in de tropen. De aarde warmt op en dat zorgt voor een steeds hogere temperatuur in de polen en in de tropen. In de tropen gaat deze stijging van de temperatuur zelfs nog wat sneller dan in de polen. De verschillende luchtstromen komen regelmatig bij elkaar. Hoe groter het temperatuurverschil tussen tropen en polen, des te sterker de westenwinden worden. Dit zorgt voor een steeds hardere westenwind, waar Nederland dit weekend mee te maken had.

Kleine invloed

Het KNMI bevestigt dat deze informatie over straalstromen klopt, maar vermeldt daar wel bij dat die invloed nu nog heel klein is. De klimaatverandering is niet de directe oorzaak van de stormen, maar het heeft zeker wel een link met elkaar. Overigens zijn er ook symptomen die juist zorgen voor een verzwakking van de westenwind. Een echt duidelijke verklaring over het verband tussen klimaatverandering en de stormen is er dus niet. Wel is het bekend dat temperatuurverschillen in de lucht voornamelijk meer regen veroorzaken, wat gepaard gaat met de stormen. De volgende stormen zullen steeds natter worden, waardoor de kans op overstromingen weer groter wordt.

Directe oorzaak

Wat is dan de directe oorzaak van de vele stormen dit jaar? Uit onderzoek van het KNMI heeft dit grotendeels te maken met de sterke poolwervel in de dampkring. De poolwervel is de luchtlaag op tien tot vijftig kilometer hoogte. Deze winter is de poolwervel extra sterk dan in andere jaren. Dit gebeurt vaker, maar het is niet aantoonbaar na hoeveel jaren of in welke periode dit symptoom terugkomt. Wanneer er een volgende storm komt, is ook erg onvoorspelbaar.

Conclusie

Over de uitspraak van Gerrit Hiemstra concludeert het KNMI dat het niet helemaal klopt wat hij heeft getweet, maar dat ze de gedachte achter zijn bewering wel snappen. “Er is nog zoveel onzeker over het verband tussen de klimaatverandering en de stormen. De invloed is momenteel nog heel klein. Het is zeker niet de hoofdoorzaak maar er is dus wel een link, vooral met de regen die steeds vaker gepaard gaat met de stormen.”

Over de auteur

Joep Kok

Ik vertel en luister graag naar verhalen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.