Utrecht International Comedy Festival is weer van start gegaan: ‘Openheid creëren over ongemakkelijke onderwerpen’

Utrecht International Comedy Festival is weer van start gegaan: ‘Openheid creëren over ongemakkelijke onderwerpen’

Jeroen Pater

Afgelopen woensdag is het Utrecht International Comedy Festival begonnen met dit jaar de 10e editie. Het is een 11-daags festival dat bekend staat als het grootste comedy festival in de Benelux. Als ‘headliner’ presenteert het festival dit jaar de tweedaagse Big Binge of Comedy in TivoliVredenburg. De rest van het festival zal in teken staan van controversiële onderwerpen met humor behandelen.

Jeroen Pater is een artistiek ondernemer. Hij is al meer dan 20 jaar werkzaam in het comedy vak en staat zelf af en toe ook nog op het podium. Tijdens het Utrechts International Comedy Festival zal hij alleen maar gaan genieten van de stand-up’s van zijn collega’s en opkomende talenten. 10 jaar geleden ontstond het festival en is sindsdien uitgegroeid tot het grootste comedy festival in de Benelux. Het begon met comedians bij elkaar brengen en meer samenhorigheid binnen het vak creëren, tegenwoordig proberen ze zo veel mogelijk mensen enthousiast te maken of zelf het podium op te krijgen. Stand-up is in vooral Engelstalige landen een traditie. In Nederland komen er steeds meer comedy clubs bij en is er ook steeds meer aandacht voor stand-up. Dit is goed volgens Jeroen.

Onderwerpen die onder de loep gelegd zullen worden zijn LHBT, seks, drugs, alcohol en de Nederlandse cultuur. “Lach en lachgas” is een van deze show’s. Het Utrecht International Comedy Festival omschrijft de show als; “Een unieke show die het publiek voor één keer een nuchter inkijkje geeft in de mooie én lelijke kanten van deze mysterieuze middelen”. Onder zorgvuldige begeleiding van professionals zullen de comedians onder invloed van drank en drugs spelen. Ook is er LGBTQ+ comedy show. Deze show zit vol homo’s, lesbiennes, biseksuelen, drag queens en anders rechtgeaarde Nederlanders.

Het doel van deze shows is om openheid te creëren over soms ongemakkelijke onderwerpen. Creatief leiden van het festival, Jeroen Pater: “Gooi het gesprek maar open!” is wat hij zegt. Vandaar ook de bewuste keuze om deze onderwerpen te verwerken in de shows tijdens het festival. Naast openheid creëren is het natuurlijk de bedoeling om mensen een leuke middag/ avond te bezorgen en enthousiast te maken over de comedy wereld.

Naast de grote shows in het programma, zijn er ook talentenshow, kindershows en introductieworkshops tijdens het festival. Één en al comedy dus, en dat voor iedereen.

De comedy talent award is een talentenjacht voor nieuw stand-up talent. Al eerder ging dit van start en donderdag 24 februari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de finale. In deze finale staan maar liefst 4 vrouwen en 2 mannen. Dit is interessant omdat vrouwen minder vertegenwoordigd zijn in de comedy wereld. De organisatie vindt het in ieder geval heel leuk om te zien dat er steeds meer vrouwelijke comedians aan het opbloeien zijn.  Dit is goed volgens Jeroen, dit zal namelijk zorgen voor meer variatie in thema’s die behandeld worden tijdens een stand-up.

Vorig jaar heeft het Utrecht International Comedy Festival online plaatsgevonden. Volgens de organisatie was dat niet voor herhaling vatbaar. Als de maatregelen niet mee zouden zitten dit jaar was de organisatie eerder van plan het compleet af te blazen dan het festival online te hosten, vertelt Jeroen. Dit heeft te maken met de interactie die een comedian nodig heeft tijdens zijn stand-up. Ook is de beleving voor het publiek online niet hetzelfde.

Als slot eindigt het festival met een knaller, de tweedaagse Big Binge of Comedy in de TivoliVredeburg! Deze is vrijdag 4 maart en zaterdag 5 maart. Tijdens deze shows zijn er 5 zalen geopend met een brede keuze, er is voor iedereen wat te vinden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.