Vrijwilligers in de schijnwerpers door actie NLdoet

Vrijwilligers in de schijnwerpers door actie NLdoet

Twee jonge vrijwilligers

Vrijdag 11 en zaterdag 12 maart organiseert het Oranjefonds de landelijke actie NLdoet. Met ruim 5.400 lokale organisaties als deelnemers, is dit de grootste vrijwilligersactie in Nederland.

Auteur: Luuk Wolsink, 10-03-2022.

Het Oranje Fonds
De vrijwilligersactie NLdoet is afgeleid van de Amerikaanse versie ‘ Make A Difference Day‘. Het doel van de actie is het maken van een verschil door als vrijwilliger een klusje te doen in de gemeenschap. Dit kan variëren van het socializen met ouderen tot het opknappen van een boomhut voor de lokale scouting. In 2009 ontfermt het Oranje Fonds zich over de Nederlandse versie van ‘Make A Difference Day’. Één jaar later veranderd de Engelse titel in NLdoet.

Video vrijwilligers NLdoet

“Zonder vrijwilligers kunnen wij de zorg die wij bieden niet waarborgen.”

Volgens de meest actuele cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is er sprake van een lichte terugloop van vrijwilligers. Mandy van Schaijk, vrijwilliger bij zorgcentrum De Wilgenpas in Westervoort zegt hier het volgende over: “Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze organisatie. Zonder vrijwilligers kunnen wij de zorg die wij bieden niet waarborgen. Een daling in vrijwilligers zien wij niet. We zien wel dat er een nieuwe generatie aan vrijwilligers opstaat. Deze generatie van veertig en vijftigers neemt het stokje over van de oudere generatie.” Van Schaijk ziet veel positiefs in de actie van het Oranje Fonds. “NLdoet helpt ons met een financiële bijdrage en aandacht voor vrijwilligerswerk. Wij hopen hierdoor op blijvende stroom van vrijwilligers de komende jaren.”.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.