“Het lijkt mij niet heel realistisch dat China Taiwan binnenvalt”

“Het lijkt mij niet heel realistisch dat China Taiwan binnenvalt”

Door de inval van Rusland in Oekraïne lijkt de spanning tussen China en Taiwan ook te groeien. Hoe realistisch is het dat China Taiwan binnenvalt en wat merken de mensen daar van de dreiging? Vera Kranenburg is onderzoeker bij Clingendael China Centre. Zij ziet China niet op de korte termijn Taiwan binnenvallen.

Tekst: Boris van Leeuwen
Foto: Wikimedia Commons

“Het is zo dat China Taiwan beschouwt als provincie en dus niet als onafhankelijk land. Dat heeft te maken met de geschiedenis en de burgeroorlog die daar heeft plaatsgevonden in de jaren 50. Maar in Taiwan vinden ze dat dit niet zo is. De burgers op het eiland willen grotendeels niet meer bij China horen. Er zijn maar een paar landen in de wereld die Taiwan al onafhankelijk beschouwen. Ook Nederland en de Verenigde Staten doen dat niet. Dat heeft een historische reden. China en Taiwan claimen namelijk allebei het ‘echte’ China te zijn. Dus je kan maar één van de twee erkennen. Niet allebei.”

China heeft met zowel Rusland als Oekraïne een goede band. Met Rusland willen ze die band graag goed houden, zeker nu de band met VS heel slecht is. Het zou voor China heel slecht uitkomen om met Rusland en Amerika slechte banden te hebben. Maar China heeft dus ook economische belangen met Oekraïne. Daarom willen ze niet al te sterk een kant kiezen.

“Het lijkt me niet heel realistisch en iets te kort door de bocht. China zal dat niet zomaar doen. Bij Oekraïne stonden er alleen tijdje Russische militairen langs de grens. Dat is bij China en Taiwan niet het geval. En het is ook nog maar de vraag of China überhaupt Taiwan wil binnenvallen. Want het is nog maar de vraag of Amerika zich met de situatie zal bemoeien.”

Het is ook niet heel realistisch dat Taiwan snel onafhankelijk wordt. “Taiwan opereert met een eigen overheid. Ook al zijn ze onderdeel van de Republiek China. Ze hebben dus hun eigen regering, doen hun eigen ding en hebben het best goed voor elkaar. Mochten ze de onafhankelijkheid uitroepen, dan krijgen ze waarschijnlijk wel problemen met China en wordt de dreiging van een inval groter.”

Taiwan staat altijd op scherp op militair gebied. Bijvoorbeeld met een aantal maanden dienstplicht voor de burgers. “Maar of er nieuwe maatregelen zijn? Dat durf ik nu niet te zeggen.”

Op defensief gebied is Taiwan enigszins afhankelijk van de VS. “Taiwan kan veel aan de VS hebben. China bedenkt zich daarom ook wel twee keer. Want als Amerika uitspreekt Taiwan te helpen, dan zal China minder snel aanvallen.” China is daarentegen een stuk minder afhankelijk van andere landen. “China heeft het leger enorm gemoderniseerd. Die worden steeds sterker en beter.”

Verder merkt de bevolking niet per se iets van de mogelijke dreiging. “De Chinese burgers hebben vanaf kleins af aan meegekregen dat Taiwan bij China hoort. En over spanningen en problemen krijgen ze niet echt iets te horen. Dan krijgt de VS snel de schuld. Aan de Taiwanese kant komt het wel in het nieuws als er weer Chinese vliegtuigen in de buurt van Taiwan hebben gevlogen. Maar de meeste Taiwanezen zijn niet bang dat er op de korte termijn iets als een inval gaat plaatsvinden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *