Factcheck: Waarom queer vrouwen meer orgasmes hebben dan heterovrouwen

Factcheck: Waarom queer vrouwen meer orgasmes hebben dan heterovrouwen

*Queer vrouwen komen vaker klaar dan heterovrouwen. Dat blijkt uit een groot onderzoek van drie Amerikaanse universiteiten. Psycholoog en sekstherapeut Bonne van Rees beweert in het boek V – van vulva tot vagina dat dit komt doordat zij meer aan stimulatie van de clitoris doen en vaak langer seks hebben. Upd8 News zoekt uit of deze claim waar is.

*Queer is een parapluterm voor iedereen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap

Illustratie: Pixabay

De meeste mensen zijn welbekend met de zogeheten ‘orgasmekloof’. Hiermee wordt gedoeld op het feit dat heteromannen tijdens de seks vaker klaarkomen dan heterovrouwen. Maar eigenlijk gaat dit nog veel verder. Onderzoek toont namelijk dat heterovrouwen van álle groepen mensen het minst vaak klaarkomen tijdens het vrijen. Van de 52.600 geïnterviewde vrouwen, zegt 65 procent meestal een orgasme te krijgen. Bij biseksuele vrouwen is dit percentage slechts één procent hoger. Lesbiennes scoren daarentegen een stuk hoger, namelijk maar liefst 86 procent.

Dit verschil in percentages komt volgens de onderzoekers doordat weinig heteroseksuele vrouwen klaar kunnen komen door enkel penetratie. Stimulering van de clitoris is voor veel mensen met een vulva dus een essentieel middel voor een orgasme. En dat is iets wat tijdens veel heterosekssessies geen hoge prioriteit heeft.

Seksuoloog Lies van Dalen vertelt ook dat er in lesbische relaties over het algemeen meer gevoel van veiligheid heerst. “Hierdoor is de kans op klaarkomen groter, want je moet er je wel echt voor openstellen”, aldus Van Dalen. Ook hebben sommige vrouwen meer tijd nodig om tot een orgasme te komen. “Een man is er niet altijd toe genegen om dat langere voorspel aan te gaan. En hoe meer voorspel, hoe groter de kans op een orgasme voor de vrouw.”

Ook een Nederlands onderzoek van onder andere de recentelijk overleden seksuoloog Ellen Laan bevestigt dit. In een interview met wetenschappelijk maandblad EOS vertelt Laan dat mannen het idee dat ze de clitoris beter met hun vingers kunnen stimuleren meestal niet leuk vinden. Maar volgens haar is dat zonde, want; “Vingers zijn veel handiger in het bespelen van de clitoris dan een penis.”

Of er ook een verband is tussen een langere duur van lesbische seks en meer orgasmes, is niet wetenschappelijk bewezen. Wel zegt Lies van Dalen dat het niet onwaarschijnlijk is. “Mannen zijn vaak wat ongeduldiger en hebben vaak maar één doel voor ogen. Daar wordt menig vrijpartij door aangestuurd.”

Conclusie

De bewering van Bonne van Rees is juist. Het feit dat lesbische en biseksuele vrouwen tijdens de seks vaker klaarkomen dan heteroseksuele vrouwen, komt door meer stimulering van de clitoris. Tijdens seks tussen twee mensen met een vulva is veel meer aandacht voor het clitorale orgasme. Bij heteroseks ligt de nadruk nog vaak op het mannelijk plezier en eventueel een vaginaal orgasme, wat slechts een klein percentage van de vrouwen kán krijgen.

Of de duur van de seks er ook mee te maken heeft, zoals Van Ree suggereerde, blijft onduidelijk. In geen enkel onderzoek komt naar voren dat langdurige seks vaker leidt tot een orgasme. Dit is dus compleet afhankelijk van welke handelingen er tijdens de vrijpartij worden uitgevoerd. Minder focus op penetratieseks zorgt uiteindelijk dus voor meer vrouwelijke orgasmes.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.