Hooligans beheersen het voetbal

Hooligans beheersen het voetbal

Vijfentwintig jaar geleden op 23 maart 1997 onttrekt zich een knokpartij tussen supportersgroepen van verschillende voetbalclubs. Tijdens deze knokpartij komt Carlo Picornie, lid van de F-side een fanatieke supportersgroep van Ajax, om het leven. Met de klassieker tussen Ajax en Feyenoord in het vooruitzicht zal er onder supporters stil worden gestaan bij deze trieste gebeurtenis.

Luuk Wolsink 18-03-2022

Sinds de stadions weer open zijn voor het publiek ziet Rob Groener, expert op het gebied van veiligheid rondom wedstrijden, de onrust in de stadions: “Het is van alle tijden dat er hooligans zijn die zich niet volgens de norm gedragen maar de laatste weken zien we meer incidenten.” Volgens Jan Derksen heeft de coronapandemie hier invloed op gehad.  De hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud universiteit aan Nijmegen vervolgt: “Nu corona op de achtergrond raakt, kijken we terug op een periode van twee jaar waarop mensen zich gefrustreerd hebben gevoeld. Bij voetbalwedstrijden zien we dat deze opgekropte agressieve op een bepaalde manier tot uiting komt.”

Oplossingen

Een gepaste oplossing voor deze misdragingen is er volgens hoogleraar Derksen nog niet. “Je moet de agressie vooral proberen te reguleren, want strenge straffen en handhaven is kansloos.” Derksen vervolgt: “De beste oplossing is dat deze mensen onderling met elkaar op de vuist gaan. Een oplossing zonder geweld is ook mogelijk, je kunt namelijk altijd mensen afleiden. Het is bewezen dat een hoop problemen op te lossen zijn via cultuur. Een voorbeeld hiervan is dat de emoties van deze mensen via muziek tot uiting kan komen. Op deze manier voorkomen we een hoop problemen in de stadions. Laat deze mensen maar een festival of concert organiseren samen met sociale werkers en/of professionals.“

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *