‘Liters Guinness bier en groen geklede, feestvierende mensen op Saint Patrick’s Day’

‘Liters Guinness bier en groen geklede, feestvierende mensen op Saint Patrick’s Day’

Foto: Sarah El Aty

Donderdag 17 maart wordt de nationale feestdag van Ierland gevierd, namelijk Saint Patrick’s Day. De dag dat Ierland en iedereen die zich Iers voelt de beschermheilige van het land, Saint Patrick, herdenkt. Overal in Ierland wordt deze feestdag uitbundig en groots gevierd. Zo kleuren alle straten in Ierland groen, worden er verschillende parades, openluchtconcerten en kermissen gehouden en drinkt men die dag veel Guinness bier.

Saint Patrick

De nationale feestdag is vernoemd naar Saint Patrick, de beschermheilige van het land. St. Patrick is rond het jaar 385 geboren. Hij is echter niet in Ierland geboren maar in Engeland. In zijn tienerjaren werd hij ontvoerd en als slaaf verkocht in Ierland. Hij heeft een aantal jaren gevangen gezeten maar wist te ontsnappen. Hij ging daarna de leer in om priester te worden. Saint Patrick was vooral de 5de eeuw na Christus actief. Hij zag het als zijn missie om het heidense Ierland te bekeren tot het christendom en werd vanwege zijn inspanningen heilig verklaard. Verder is zijn echte naam niet Patrick maar Maewyn Succat. Hij koos de naam Patrick toen hij priester werd en zijn missie begon om het geloof te verkondigen in Ierland. Na zijn dood werd Patrick heilig verklaard en wordt vanaf de 9deeeuw na Christus in Ierland Saint Patrick’s Day gevierd. Het wordt dus al meer dan 1500 jaar als een religieuze feestdag binnen Ierland gezien. Elke jaar vindt St. Patrick’s Day plaats op 17 maart, de sterfdag van St. Patrick.

Kleur groen

Als je denkt aan Saint Patrick’s Day denk je waarschijnlijk gelijk aan de kleur groen en aan een klavertje. Oorspronkelijk werd Saint Patrick helemaal niet geassocieerd met de kleur groen, maar met blauw. Dus waarom is alles groen op St. Patrick’s Day? Een van de redenen hiervoor is de bijnaam van Ierland: ‘het smaragd(groene) eiland’. Het groene vlak op de vlag speelt ook een rol. Daarnaast voorkomt het dragen van de kleur groen, dat je wordt geknepen door leprechauns (kleine kaboutertjes). Redenen genoeg om op 17 maart je in groen te hullen.

Tenslotte wordt het groen natuurlijk geassocieerd met het klaverblad. Saint Patrick zou, volgens de verhalen, over zo’n sterke persoonlijkheid beschikken waarmee hij iedere tegenslag kon overwinnen. Hij gebruikte het klavertje drie om de drie eenheid aan de heidense Ieren uit te leggen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Het klavertje drie had de vorm van een kruid en men gelooft dat dit een teken was van perfecte eenheid. Het klaverblad is hét symbool voor Ierland. Dat klavertje drie is binnen Ierland ook wel bekend als de ‘Shamrock’. De Shamrock is een Iers nationaal symbool en is het een jonge, nog witte, klaverplant.

Parades

De Ieren vieren St.Patrick’s Day vier dagen lang. Door het hele land is er van alles te beleven. In Dublin wordt er sinds 1996 het ‘St. Patrick’s Festival’ georganiseerd. Niet alleen festivals vinden er plaats maar ook openluchtconcerten, straattheaters en worden er avonds verschillende vuurwerkshows gehouden. Zo wordt er elk jaar in de hoofdstad Dublin bij de rivier Liffey een groot vuurwerkshow gegeven.

Ook in Noord-Ierland is er van alles te beleven. Zo vindt daar ‘Home of Saint Patrick Festival’ plaats. In de stad Armagh, wat St. Patrick zelf zijn ‘geliefde heuvel’ noemt en waar hij zijn eerste kerk heeft gesticht, staat het leven van de beschermheilige centraal. Tijdens dit festival zijn er allerlei activiteiten gericht op cultuur, muziek, zang en dans. Naast alle festivals en andere grote evenementen wordt er door het hele land grote parades gehouden. Zo is het kijken naar een parade of zelfs deel te nemen de perfecte manier om St. Patrick’s Day te vieren. De parades zijn een traditie die elk jaar plaatsvindt. Door de coronacrisis heeft er drie lang geen parades plaats gevonden. Dit jaar wordt het weer van ouds georganiseerd en zal bijna in elke straat in Ierland een samenkomst van mensen zijn. Kortom is er 17 maart van alles te beleven.

Guiness en Stout bier

Iets wat zeker niet mag worden vergeten tijdens St. Patrick’s Day is bier. Er wordt die dag liters Guinness bier gedronken. Guinness, het iconische donkere stoutbier, is onlosmakelijk verbonden met de dag van St. Patrick’s Day. Bovenal zien de Ieren Guinness bier als de belichaming van de feestdag. Tijdens St. Patrick’s Day worden zo’n 13 miljoen Guinness biertjes gedronken. Op een normaliter dag zijn dat er ongeveer 5,5 miljoen. Er wordt die dag niet alleen miljoenen Guinness biertjes gedronken maar ook Stout bier valt die dag goed in de smaak. Zo is Stout bier één van de meest gedronken bieren tijdens deze feestdag. Het biersoort wordt gekenmerkt door een donkerbruine tot zwarte kleur. Wat 17 maart ook heel erg populair is, is een groen biertje. Door één of meerdere groene druppels kleurstof toe te voegen, vaak wordt hier normaal bier voor gebruikt, krijg je een biertje met een mooie groene gloed. Een geserveerd biertje wat zelfs wordt aangekleed in de stijl van St. Patrick’s Day.

Jackie Keogh is marketingmanager binnen organisatie Toerisme Ierland. Zij weet alles over het land Ierland: de tradities, feestdagen en de cultuur. Beluister hieronder het interview met Karen van der Horst omtrent feestdag Saint Patrick’s Day. Hierin zal zij uitleggen wat het verschil is tussen Ierland en Nederland met betrekking tot Saint Patrick’s Day:

Beste Irish Pub van de wereld

Niet alleen in Ierland wordt St. Patrick’s Day gevierd maar groeide het feest tot een wereldwijde uiting van de Ierse identiteit. Van Japan tot België en van Nieuw-Zeeland tot Canada, St. Patricks Day wordt op steeds meer plekken gevierd. Zo’n 75 miljoen mensen vieren wereldwijd deze feestdag. Elk jaar worden er vele festiviteiten georganiseerd over heel de wereld. Met name in gebieden waar veel Ieren naar geëmigreerd zijn, zoals Noord-Amerika, wordt St. Patrick’s Day uitbundig gevierd. In New York wordt jaarlijks de grootste en oudste St. Patrick’s Day optocht ter wereld gevierd. Zo vindt er in New York een enorme St. Patrick’s Day-parade plaats en kleuren in Chicago de grote rivieren groen. Tenslotte ere meerdere landen deze feestdag en kleuren mensen, gebouwen en pleinen over de hele wereld groen. Ook wel ‘Global Greening’ genoemd. 

Je zou het wellicht niet geloven maar de beste Irish pub van de wereld staat hier in Nederland. O’Casey’s, al meer dan 25 jaar gevestigd in Den Haag, mocht zich in 2019 de beste Ierse pub ter wereld noemen. John Gulay is al meer dan 10 jaar eigenaar van deze Ierse kroeg en mocht hij al eerdere prijzen in ontvangst nemen tijdens de jaarlijkse Irish Pub award. In 2017 werd O’Casey’s uitgeroepen tot Best community pub in the world’ en in 2018 ‘Best Sports Experience Europa’. Ook dit jaar is het weer groot feest in zijn kroeg en viert O’Casey’s uiteraard St. Patricks Day. Er zullen onder andere zes live bands optreden en verwacht hij vele bezoekers over de hele wereld. Jaarlijks komen vele toeristen naar zijn Ierse pub toe. Daarnaast wordt er vandaag veel bier gedronken, kleurt alles groen binnen zijn pub en is het groot feest. Afgelopen zaterdag mocht John al een voorproefje draaien. Op het Grote Marktplein in Den Haag werden er verschillende evenementen georganiseerd met betrekking tot Saint Patrick’s Day. Verder gaven een groep doedelzakspelers, in typische Schotse kledingdracht, een kleine optocht door het centrum van Den Haag.

Verslaggeefster Sarah El Aty deed live-verslag vanuit Irish Pub O’Casey’s op St. Patricks Day. Daarin interviewt zij eigenaar John Gulay:

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.