Olympisch schaatssucces is aanstekelijk

Olympisch schaatssucces is aanstekelijk

Het regent medailles voor het Nederlandse schaatsteam. Ireen Wüst en Kjeld Nuis hebben allebei goud gewonnen op de 1500 meter. Irene Schouten behaalde een goude medaille op de 3000 én 5000 meter. Daarnaast zijn er nog enkele zilveren en bronzen medailles door Nederlanders binnen geschaatst. Deze triomf aan de andere kant van de wereld in China blijkt invloed te hebben in Nederland. Door de toenemende drukte merken de schaatsbanen in Nederland dat de sport populairder wordt.

Roy Lennings, manager van de Meent en Sportpaleis Alkmaar, laat weten dat de populariteit groeit bij hen op de schaatsbaan vanwege de Winterspelen en omdat het dit jaar nog niet hard genoeg gevroren heeft voor natuurijs. Ook bij de studentenvereniging Softijs merken ze dat er meer aandacht aan de sport besteed wordt. Softijs is een studentensportvereniging van zo’n 200 schaatsende, skeelerende, hardlopende en fietsende studenten. Opgericht voor iedereen die wil leren schaatsen. Maar ook voor studenten met schaatservaring die zich willen meten met de Nederlandse studententop. Iedere woensdag is er een avondtraining op de Vechtsebanen, dan wordt de baan volledig vrijgehouden voor de studenten. Na de training blijven de schaatsers vaak nog even hangen en borrelen in het KNSB-café op de ijsbaan. Er wordt training gegeven in acht verschillende groepen, zodat iedereen op eigen niveau kan trainen, van de eerste keer op schaatsen staan tot ervaren wedstrijdrijder.

Naast schaatsen worden er regelmatig gezellige activiteiten georganiseerd zoals etentjes, feesten en wedstrijden. Softijs heeft zich ontwikkeld tot een gezellige studentenvereniging waar veel meer te doen is dan alleen sporten. Elke eerste donderdag van de maand zijn ze te vinden in ‘t Pandje, de stamkroeg van de vereniging. Daarnaast is er bij Softijs bijna elke week een activiteit. Zo kanoën ze bijvoorbeeld met een grote groep door de Utrechtse grachten of gaan ze een avondje poolen. De commissies houden zich lekker druk, ook in coronatijd.

Topselectie
Sinds dit seizoen heeft Softijs ook een topselectie, het is tot nu toe nog maar een klein groepje, maar ze zijn er druk mee bezig om dat op te starten.  “Schaatsen is heel toegankelijk, door het gewoon een aantal keer te doen en met wat tips hier en daar, word je al snel beter. Dat vinden mensen er zo leuk aan, daarnaast is schaatsen in combinatie met de gezelligheid een geschikte sport voor een studentenvereniging. Je vindt elkaar echt door de activiteiten en dat is leuk,” aldus secretaris Marije Haakma.

Schaatstalent
Hoe kan het toch dat Nederland zo’n talent heeft voor schaatsen? Carl Mureau, persvoorlichter van de KNSB denkt dat een mogelijke reden van het succes van de Nederlandse schaatsers komt, doordat we zoveel kunstijsbanen hebben. Er is geen land in de wereld met zo’n hoge dichtheid aan kunstijsbanen als Nederland. Daardoor is de drempel om de sport te gaan beoefenen laag en wordt het makkelijker om talent te ontdekken en ontwikkelen. Wat ook invloed kan hebben, is de komst van merkenteams en sponsoren schaatsers kunnen zich door sponsoren volledig op hun sport focussen. Ze hoeven daarnaast niet te werken en kunnen ook genoeg rust pakken om elke training weer alles te geven. Dat is ook een goede reden waarom de Nederlandse schaatsers zo goed zijn geworden.

Jorien Voorhuis, oud schaatser, deed mee aan de Olympische spelen in Vancouver laat aan Womans Health weten dat onder de schaatsers schaatshistorie bedacht is. Het zit namelijk in onze cultuur. Kinderen krijgen op jonge leeftijd al schaatsen ondergebonden. Omdat Nederlanders met schaatsen opgroeien, schaatsen er ook meer mensen en daarom is volgens de ex-Olympische deelneemster het niveau hoger.

Daarnaast zijn er in Nederland heel veel schaatsverenigingen waar ongeveer 35.0000 leden ingeschreven staan. Er is dus een hele grote groep mensen die de sport serieus beoefent, serieus traint en aan wedstrijden deelneemt. Dat leidt automatisch tot meer concurrentie. Ook bij studentenvereniging Softijs merken ze dat. Boris de Groot, bestuurslid Softijs, vertelt: “Er is ontzettend veel competitie op staatsniveau in Nederland, heel veel mensen die geïnteresseerd zijn in schaatsen en het ook erg goed doen. De enige manier om tot de top te komen is dan volledig je best te doen, zoveel mogelijk eruit te krijgen. Juist door die competitie tilt iedereen elkaar naar een hoger niveau en hebben we in Nederland zo een ontzettend hoog staatsniveau.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.