Eventuele herinvoering van de dienstplicht “We zullen meer naar een sociale dienstplicht gaan”

Eventuele herinvoering van de dienstplicht “We zullen meer naar een sociale dienstplicht gaan”

Afbeelding via: Pexels

Sinds 1997 geldt er in Nederland geen opkomstplicht meer. Dienstplichtgerechtigde hoefden zich vanaf dat jaar niet meer te melden voor hun dienstplicht. Tegenwoordig is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in volle gang. Daardoor beginnen steeds meer mensen zich af te vragen hoe het zit met de dienstplicht anno 2022.

Een irreële vraag volgens Klaas Meijer, woordvoerder van het Ministerie van Defensie. “Ik zie het niet snel gebeuren dat de dienstplicht terugkomt. Tijdens de Koude Oorlog kon je spreken van enige noodzakelijkheid. Tijdens die ‘oorlog’ stonden er legers met miljoenen mensen tegenover elkaar. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en dus zie ik het niet snel gebeuren. Zeker niet doordat Rusland nu in oorlog is met Oekraïne. Ik sluit het overigens niet uit, maar acht de kans erg klein.”

Han Bouwmeester is professor aan de Nederlandse Defensie Academie en verwacht bij een eventuele herinvoering van de dienstplicht een aantal aanpassingen ten opzichte met die van vroeger. “Vroeger sprak je echt van een militaire dienstplicht, ik denk niet dat die snel terugkomt. We zullen meer naar een sociale dienstplicht gaan. Hierbij wordt ervan zowel jongens als meisjes rond de twintig verwacht dat zij te hulp schieten in bijvoorbeeld verzorgingstehuizen, bibliotheken of Staatsbosbeheer.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.