De stijgende inflatie kan invloed hebben op de financiële veiligheid binnen Nederland

De stijgende inflatie kan invloed hebben op de financiële veiligheid binnen Nederland

Bron: Pexels

Alle Nederlanders gaan het merken in hun portemonnee: de inflatie stijgt de pan uit. Afgelopen december was het percentage nog slechts 5,7 procent, maar in januari 2022 was dit al gestegen naar 6,4 procent. Dat is het hoogste getal sinds juni 1982.

Vooral de energieprijzen lopen hoog op. Dit is voornamelijk te wijten aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In januari was energie 90 procent duurder dan een jaar eerder. In december was dit 75 procent. Het kabinet heeft maatregelen genomen om de stijging van de energierekeningen te verminderen. Zo is de heffingskorting verhoogd en het belastingtarief verlaagd.

Naast energie wordt ook voedsel steeds duurder. Voedingsmiddelen waren in januari 4,3 procent duurder dan het jaar hiervoor. In december was dit 2,6 procent. Vooral de producten zoals brood, kaas en kwark leverden de grootste bijdrage aan inflatiestijging. Gemiddeld neemt de koopkracht dit jaar met 40 euro per maand af. Voor mensen in de bijstand is dat 17 tot 25 euro, berekende het Nibud.

Een beetje inflatie is goed voor de economie. Maar een te hoog percentage van de inflatie kan leiden tot grote onzekerheden. Zeker voor burgers die het niet zo breed hebben en leven van een bijstand of uitkering. Voor hen is het namelijk de vraag of ze het zullen gaan redden of dat ze moeten zoeken naar alternatieven. Voedselbanken zien op dit moment nog geen stijgende lijn in het aantal aanmeldingen, maar denken dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.